Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 krajíce (cca 10 dkg) staršího chleba
- 20 dkg hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 2,5 dkg droždí
- půl lžičky cukru
- sůl
- drcený kmín
- 2 dl vody.Na posypání : kmín
- ovesné vločky
- dýňová semínka
- sezam
- apod.
Postup receptu
- Chleba dáme do části vody namočit, pomačkáme nebo pokrájíme na menší kousky a necháme nabobtnat
- Ze zbytku vody, cukru a droždí uděláme kvásek
- Kvásek přilijeme k namočenému chlebu, přidáme lžíci oleje, mouku a drcený kmín
- Propracujeme vláčné těsto
- Na teplém místě necháme asi hodinu kynout
- Pak vytvarujeme malé kulaté bochánky, dáme je na plech, nahoře ve středu bochánky nakrojíme nebo nastřihneme, potřeme slanou vodou a posypeme semínky podle chuti
- Pečeme 10 minut na 220°C, pak teplotu snížíme na 180°C
- Upečeme dozlatova
- Upečené vyjmeme a ihned ještě potřeme slanou vodou