Brusinková hořčice
Toto luxusní dochucovalo je příjemně nakyslé a štavnaté a perfektní se hodí například do krůtího sendviče nebo k různým uzeninám. Je to také skvělý dárek!
Budete potřebovat
- 1 šálek červeného vinného octa (nejméně 5% kyselosti)
- ⅔ šálku žlutých hořčičných semen
- 1 šálek vody
- 4 šálky brusinek
- ¾ šálku hnědého cukru
- 2-4 papričky habanero
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mořské soli
- 3 lžíčky koření – hořčice
Postup přípravy
- V malé misce smíchejte ocet a hořčičná semena.
- Nechte uležet, misku nechte zakrytou, dokud semena neabsorbují celý ocet – asi 4 – 8 hodin, nebo přes noc.
- Připravte si zavařovací sklenice a víčka.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky a vodu.
- Přiveďte pomalu k varu, poté snižte plamen a nechte probublávat – dokud většina brusinek nepopraská – asi 20 minut.
- Poté přidejte hnědý cukr a pokračujte v mírném ohřívání, za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minut.
- V kuchyňském robotu s kovovou čepelí smíchejte naložená hořčičná semena ( s jakýmkoliv zbývajícím množství octu ), papriku habanero a medem.
- Celá směs by měla být dobře nasekaná – měla by mít zrnitou strukturu.
- Pak ke směsi přidejte více vody, 1 lžíci pokaždé, když se směs jeví příliš suchá.
- Pak směs dejte do mísy a po malém množství začněte přidávat koření, sůl a mletý zázvor – záleží na vaší chuti.
- Jakmile budete s chutí spokojeni, směs přiveďte za stálého míchání k varu.
- Horkou směs nalijte do sklenic a pořádně je zavíčkujte.
- Nechte je ještě vařit ve vroucí lázni po dobu 10 minut.
- Po vychladnutí uskladněte.