Místo tradičního zavařování můžete zkusit i výrobu hruškového chutney nebo se dětem zavděčit sladkou hruškovou marmeládou.
Hrušková marmeláda
Budete potřebovat
- 8 hrušek
- 2 a ½ hrnku cukru krystal
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného zázvoru
- šťáva ze tří limetek
- nastrouhaná limetková kůra
Postup přípravy
- Hrušky umyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte je na malé kousíčky.
- Poté dejte do hrnce všechny ingredience a přiveďte k varu.
- Začněte pomalým zahříváním – důležité je, aby se rozpustil cukr.
- Celá směs se vaří asi 15 minut za stálého míchání – dokud nezhoustne.
- Vzniklou marmeládu dejte do sklenic a dobře víčka utáhněte.
- Vložte do hrnce s vodou a vařte dalších 10 minut.
- Nakonec je vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
- Je dobré sklenice zkontrolovat, zda jsou dobře uzavřené.
- Nechte vychladit a uskladněte.