Z řepy si můžete připravit spoustu skvělých dobrot, které vám nějakou dobu vydrží. Vyzkoušejte některý z našich receptů!
Džem z červené řepy
Budete potřebovat
- 2 kg vařené červené řepy
- 1,5 kg krupicového cukru
- 3 velké citrony, oloupané
- 150 gramů loupaných mandlí
- zázvor podle chuti
Postup přípravy
- Uvařenou červenou řepu nakrájejte na nudličky velikosti zápalky.
- Nechte ve velké míse zasypané cukrem přes noc macerovat (změknout).
- Druhý den dejte směs cukru a řepy do velké těžké pánve spolu s citrony nakrájenými na čtvrtky.
- Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Nechte na mírném plameni vařit až 3 hodiny, do té doby se změní na průsvitně hnědou.
- Přidejte nasekané mandle spolu s nasekaným zázvorem podle chuti.
- Nechte provařit dalších 15 minut.
- Směs nechte vychladnout a zhoustnout.
- Vložte do sklenic a dobře zavíčkujte.