Setkali jste se již s rybou nesoucí název ďas mořský?
Víte, že se z ní dá připravit velmi výborný pokrm?
Co je to vlastně za rybu, kde žije, jak je na tom nutričně a další zajímavosti se dozvíte v našem článku!
Co je ďas mořský?
Jedná se o druh dravé mořské ryby, která žije ve velkých hloubkách moří. Její tělo je nezaměnitelné, zploštělé v poměrně velkou hlavou s ostrými zuby. Mořský ďas patří k rybím lahůdkám, kromě páteře prakticky nemá kosti. Může se pochlubit velmi jemným, sněhobílým a pevným masem s plnou chutí, která připomíná humra a dobře se doplňuje s výraznějšími ingrediencemi. Díky vyššímu obsahu tuku zůstává šťavnatý. Z ďasa mořského se konzumuje především tělo, které se doporučuje zbavit tuhé kůže.
Čím se živí ďas mořský
Ďas má svítící výběžek na přední části hřbetní ploutve, kterým láká svou kořist. Většinou pouze leží na dně mezi řasami, a tím se stává pro kořist neviditelným. Potravou ďase bývají menší rybky, po kterých rychle vystartuje, když se k němu přiblíží. Dále požírá hlavonožce a korýše, které jsou pro něj spíše pochutinou a doplňkem stravy.
Je ďas mořský zdravý?
Jaké významné látky a živiny obsahuje maso ďasa mořského:
- omega-3 mastné kyseliny
- vitamín D
- vápník
Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě:
Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g
Druh ryby | Energetická hodnota | Tuk | Omega-3 mastné kyseliny |
Treska obecká | 83 kcal | 0,9 g | * |
Parmice nachová | 107 kcal | 3,8 g | *** |
Pražma královská | 96 kcal | 2,9 g | * |
Ďas mořský | 66 kcal | 0,4 g | * |
Losos | 180 kcal | 11 g | *** |
Sleď obecný | 267 kcal | 22,6 g | *** |
Tuňák žlutoploutvý | 144 kcal | 6,2 g | ** |
Krevety | 95 kcal | 0,8 g | * |
Slávka jedlá | 74 kcal | 1,8 g | ** |
Kde koupit ďasa mořského?
Tuto specifickou rybu nejspíše nekoupíte v klasickém supermarketu, ale budete muset vyrazit do velkoobchodu nebo do obchodu, který se specializuje na mořské plody. Nejlepší volbou jsou obchody, které nabízejí čerstvé ryby, kde máte jistotu, že nebyly dlouho skladované. Maso ďasa mořského se totiž velmi rychle kazí. Ďasa zakoupíte například na e-shopu cerstveryby.cz nebo v makru.
Použití v kuchyni
Má široké možnosti úpravy, můžeme ho grilovat, smažit, péct i dusit. Můžeme se s ním setkat ve slavné francouzské polévce bouillabaisse a oblíbený je i v dušených směsích se zeleninou a bylinkami.
Výborné je horké maso polité máslovou omáčkou nebo dalšími jemnými omáčkami, případně studené podávané s domácí majonézou.
Jak připravit mořského ďasa
Jedním ze způsobů, jak ďasa připravit, jsou například filety.
Budete potřebovat:
- 600 g čerstvých filet z mořského ďasa
- plátky parmské šunky
- 1 lžíce oleje
- balení těstovin
- 1 sklenička limetkové omáčky
- kopr
- koření na smažené ryby
- sůl
Postup
- Filety pokrájejte na cca 4cm velké kusy.
- Okořeňte je trochou koření na smažené ryby.
- Plátky šunky rozkrojte podélně na dva kusy a každým kusem omotejte jeden kus filety.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a filety omotané šunkou krátce osmahněte z obou stran.
- Poté pánev dejte do předehřáté trouby na 80 °C a pečte asi 8 minut.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě.
- V hrnci zahřejte limetkovou omáčku, přidejte kopr a zahřívejte těsně do bodu varu.
- Na talíř naservírujte okapané těstoviny, šunkou obalené filety ďasa a polejte ohřátou omáčkou.
Hledáte další inspiraci na přípravu? Podívejte se na přípravu japonského pouličního jídla z ďasa mořského:
Věříme, že vás tato ryba zaujala, ať už svým nepěkným vzhledem, nebo tím, jak z ní dá v kuchyni vykouzlit vynikající pokrm. I přesto, že na první pohled nevypadá vábně, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a chuťově je velmi výborná.
A jak byste si tuto mořskou rybu připravili vy?