Oolong představuje oblíbený druh čaje připravovaného z lístků čajovníků.
Čínsky se nazývá Wu-lung, odsuď, pochází i jeho název. Jedná se o čaj polozelený až žlutozelený, existuje i označený modrozelený až modrý. Polozelený čaj znamená přechod mezi zeleným a černým čajem.
Oolong a oxidace
Některé oolongy jsou více oxidované, jiné méně.
Oxidace je proces, který ovlivňuje mnohé vlastnosti čaje. Mimo jiné i obsah kofeinu.
Čaj oolong má výbornou nasládlou chuť. Čaj oolong se vyrábí již po generace a legenda mluví o tom, že vznikl náhodou volným louhováním lístků přes celou noc, kdy lovec, který byl odveden lovem, nechal lístky louhovat.
Výroba Oolongu
Oolong se vyrábí především v Číně a na Tchaj-wanu. Na trh je dodáván v různých variantách. Kromě čistého oolong čaje je možné koupit i čaj s příchutí nejrůznějších květů, ovoce anebo s příchutí mléčnou.
Výroba oolongu nemá takovou tradici jako výroba jiných známých čajů. Celkově je výroba polofermentovaných (polofermentovaný čaj znamená čaj, který je tzv. přechodem mezi čajem černým a zeleným) čajů náročná a vyvinuta byla až v polovině 19. století.
Sklizeň čajových lístků
Čajové lísky oolong čaje se sklízejí pouze a jedině v době jejich plné zralosti. Díky tomu je zachována jejich jedinečná chuť.
Po sklizni se nechávají lístky čaje zvadnout na horkém slunci a poté dochází k polofermentaci a kroucení. Lístky se přetřásají v bambusových válcích do rozrušení buněčné membrány.
Poté čajové lístky začnou oxidovat. Oxidace je přerušená při červenání okrajů lístků. Poté se lístky usuší.
Objevte podobné tipy
Druhy Oolong čaje
Čajů Oolong je celá řada, mezi nejoblíbenější ale patří:
- Tie Guan Yin (An Xi, King, Ji Pin), nebo také: „Železná bohyně milosrdenství“
- Cui Yu a Dong Ti Formosa, nebo také Cui Yu: „Nefritové lístky“, Dong Ti: „Zamrzlý vrcholek“
- Formosa Gao Shan Nai Xiang (popř. Superior). Smetanovo-mléčné aroma (proto také Mléčný Oolong) je výrobním tajemstvím
- Ginseng (Ženšenový Oolong), kde se vlastnosti ženšenu s listy čajovníku výborně doplňují. Při jeho pití dochází k uvolnění organismu, lepší schopnosti koncentrace a upevnění obranyschopnosti
- Strawberry Oolong (Jahodobý Wu-Lung), u kterého vás překvapí jahodové aroma a chuť
Pozitivní účinky Oolongu
Oolong (jako všechny zelené čaje) má mnoho dobrých účinků na lidské tělo, což je dáno hlavně tím, že je výborným antioxidantem.
Antioxidanty ničí volné radikály v těle, čímž nás chrání před možným výskytem nejrůznějších typů rakoviny.
Oolong v sobě také obsahuje velkou řadu vitamínů např. A, B, C, E, K, díky tomu je výrazně posilněna obranyschopnost našeho těla a déle v době obsahuje minerály např. karoten, draslík, vápník, fluor, zinek.
Pití čaje oolong má pozitivní dopad na krevní tlak, trávení a některé žaludeční problémy.
Pití čaje oolong je také doporučováno při hubnutí a různých dietách. Oolong zrychluje metabolismus a tak dochází k rychlejšímu spalování tuků.
Jak připravit Oolong?
Oolong se zalévá vodou o teplotě 60 – 70 °C. Louhuje se maximálně dvě až tři minuty. Kvalitní čaje snesou opakované louhování.
Doba louhování se postupně prodlužuje. Po každém nálevu se prodlužuje doba louhování o 15 – 20 sekund. Přesný postup se může lišit podle jednotlivých druhů čaje.
Pokud vás zajímají i jiné druhy příprav čajů, vyzkoušejte některé z našich receptů, například na šípkový čaj.