Toto cukroví je dokonale ochucené skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a hřebíčkem. Nemusíte ho dělat pouze o Vánocích. Skvěle se také hodí ke kávě, čaji nebo horké čokoládě jako zdravá svačinka či dezert.
Ingredience
- 1 šálek datlí, vypeckovaných
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku margarínu nebo kokosového oleje, rozpuštěného
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky skořice, mleté
- 1/2 lžičky zázvoru, mletého
- 1/4 lžičky muškátového oříšku, mletého
- špetka hřebíčku, mletá
- 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (volitelně)
Postup
- Pokud chcete cukroví zdobit kokosovou šlehačkou, dejte plechovku plnotučného kokosového mléka přes noc do lednice.
- Na přípravu cukroví předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Do kuchyňského robotu dejte datle, vodu, rozpuštěný margarín (nebo kokosový olej) a vanilku.
- Zpracujte do hladka, asi 1-2 minuty.
- Do středně velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček.
- Vmíchejte datlovou směs a vše rukama promíchejte.
- Těsto položte na lehce pomoučněnou plochu a rozválejte ho na tloušťku asi 0,6 cm.
- Pomocí vykrajovátka vytvarujte 18 perníčků.
- Perníčky položte na připravený plech a pečte 10 minut.
- Nechte je vychladnout.
- Nyní si připravte kokosovou šlehačku: smetanu vydlabejte z konzervovaného plnotučného kokosového mléka.
- Krém by se měl oddělit od kokosové vody, když se chladí přes noc.
- Pomocí mixéru vyšlehejte smetanu do lehce nadýchané hmoty.
- Krém dejte do zdobícího sáčku nebo igelitového sáčku s malým otvorem v rohu.
- Ozdobte perníčky podle sebe!