Dekantace vína je důležitou metodou pro všechny milovníky vína. Naučte se, jak ji správně udělat a pro jaké víno je nejlepší!

Dekantace je velmi jednoduchý proces, který musíte znát!

Všichni fanoušci vína musí vědět, jak na to.

Potřebovat budete jen skleněnou nádobu a trochu času.

Jaké jsou výhody dekantování?

Vše se dozvíte níže.

Co je dekantace?

Dekantování je jednoduše proces, kdy se od kapaliny oddělují sedimenty nebo další kapaliny s jinou hustotou.

Nejčastějším použitím této metody je dekantace vína. Z vína se odstraní sedimenty. Díky tomu bude jeho chuť mnohem lepší a dojde k provzdušnění nápoje.

Rozdíl mezi filtrací a dekantací

Na první pohled může filtrování a dekantace vína působit stejně. Ve skutečnosti jde o dva různé procesy.

Filtrace je přímou separací roztoku přes filtr, který zachytí pevné látky. Nelze ho použít na oddělení dvou tekutin různé hustoty.

Dekantace je naopak proces, kdy se z kapaliny odstraní pevné nečistoty ze dna nádoby. Nepotřebujete k tomu žádný filtr. K oddělení se využije přirozená hustota tekutiny a ruční odstranění kapaliny s nižší hustotou.

Která vína jsou vhodná na dekantaci?

Obecně platí, že jsou vhodná všechna červená vína.

Dekantace bílého vína je také možná, ale musíte si dávat pozor na čas. V případě dlouhé doby můžete přijít o nádherné aroma a část chuti.

Bílé víno můžete využít také při vaření těstovin. Na vaření všechny druhy vína dekantovat nemusíte.

Co je dekantační nádoba?

Dekantér nebo karafa je skleněná nádoba, která se používá pro dekantaci vína.

Existuje mnoho druhů, ze kterých můžete vybírat podle velikosti, tvaru a vzhledu.

Základní verzí je karafa s širokým tělem a úzkým hrdlem. Při nalévání sediment zůstává v široké části karafy a nedostanou se do úzkého hrdla.

Pro chemickou separaci sedimentu lze použít dekantér s kohoutem nebo ventilem. Tento model je běžný pro vinaře. Setkat se s tím můžete ve vinném sklepě.

Nalévání červeného vína do sklenice
Zdroj: pixabay.com

Postup při dekantaci vína

Metoda není složitá, ale musíte postupovat krok za krokem. Potřebovat bude také trochu trpělivosti a času. Pro nejlepší výsledky postupujte podle tohoto návodu:

  • Minimálně 24 hodin před dekantací nechte stát láhev vzpřímeně. Před otevřením musíte jistě vědět, že je veškerý sediment na dně lahve.
  • Otevřete láhev.
  • Láhev pomalu naklánějte směrem ke karafě. Dno láhve musí zůstat po celou dobu nízko, aby se sediment nedostal do dekantéru.
  • Víno nalévejte vždy pomalu a rovnoměrně. Jestli se sediment začne zvedat, přestaňte nalévat a láhev znovu na chvíli postavte, aby se usadil na dně.
  • Zbytek vína uzavřete zátkou do 18 hodin od otevření.

Jaká vína nedekantovat?

Pro červené víno se jedná o téměř nutný proces, ale metoda není vhodná pro všechny druhy vína.

Dávejte si pozor na:

  • bílé víno – při nadměrné dekantaci ztratí aroma,
  • šumivé víno – obecně se nedoporučují pro tuto metodu,
  • staré víno – starší ročníky mohou být citlivé a po otevření se rychle zkazí.

Jak dlouho víno dekantovat?

Červené víno bude vždy chutnat lépe, když ho zbavíte usazenin. Důležité je vědět, jak dlouho by měl proces trvat.

V případě Grenache, Zinfandel nebo Pinot Noir se doporučuje 20 minut až 2 hodiny. Světlá červená vína potřebují jen 20 až 30 minut.

Středně plná vína vyžadují 20 minut až 1 hodinu. Jedná se o Melot, Malbec, Tempranillo, Cabernet Franc nebo Barbera.

Nakonec plná červená vína potřebují 1 až 2 hodiny pro dosažení plného potenciálu. Tuto dobu musíte poskytnout druhům, jako je Cabernet Sauvignon, Petit Sirah, Monastrell nebo Nebbiolo.

Všechna červená vína potřebují minimálně 15 až 30 minut, aby se aktivovaly základní redukční vlastnosti.

Výhody a nevýhody dekantace

Výhody

Pozitiva dekantace červeného vína jsou jasná.

Víno bude mít plnější a výraznější chuť. Odstraníte všechny usazeniny, které mohou narušit přirozenou chuť a aroma nápoje.

Jedná se o velmi jednoduchý proces, který lze provést ručně u sebe doma.

Nevýhody

Proces nedokáže odstranit pevné látky ani kapaliny, které se rozpouštějí ve směsi.

Nedokáže také odstranit lehké pevné nečistoty, protože se neusazují na dně.

Čekání na usazení sedimentů na dno je časově náročné, pokud používáte klasickou karafu.

Dekantace vína je důležitý proces, který si zaslouží každé červené víno. Správný postup zajistí, že nebudete konzumovat žádný sediment. Chuť nápoje bude čistá, plná a vzdušná. Tímto způsobem můžete dosáhnout plného potenciálu každého vína.

Použité zdroje

What Is Decantation and How Does It Work?, Anne Marie Helmenstine, Ph.D., https://www.thoughtco.com/ 09. 12. 2019
Decantation, https://www.vedantu.com/
When, and Why, Should You Decant Wines?, JJ Buckley Fine Wines, https://www.jjbuckley.com/ 25. 05. 2021