Pod pojmem dělená strava si mnozí z nás představí nějaký typ diety. Opak je ale pravdou. Dělená strava je klasické stravování jen s větší či menší úpravou, která vždy záleží na preferencích každého z nás.
Dělená strava začíná samozřejmě u jídla a stravovacích návyků a postupem času se stává životním stylem každodenního fungování.
Základní informace k dělené stravě
Strava je dělena na jednotlivé skupiny potravin, kterých je několik desítek, ne-li stovek typů.
Dělená strava má pravidla, kdy je při jejich dodržování dosahováno skvělých fyzických a zdravotních výsledků.
Rozdělení potravin
Základním principem dělené stravy je dělení potravin. Potraviny můžeme v tomto případě rozdělit na 3 základní skupiny:
- bílkoviny – proteiny
- sacharidy
- neutrální potraviny
Bílkoviny potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, tudíž hodně kyselé prostředí.
Jakmile se oba typy potravin tráví spolu, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a v průběhu postupu trávicí trubicí může docházet k uvolňování látek, které nejsou vhodné pro fungování organismu.
Sacharidy naopak vyžadují vysoké pH, tedy hodně zásadité prostředí.
Třetí skupinou je tzv. neutrální skupina, kterou můžeme konzumovat buď samotnou, nebo ji kombinovat libovolně s oběma skupinami (patří sem především tuky a mléčné výrobky).
Pokud se jedná o střídání obou výše uvedených druhů potravin, používá se pravidlo, že se celý den jí buď bílkoviny, nebo sacharidy a tyto dny by se měly víceméně střídat. V těchto dnech nezapomeňte tělo zásobit dostatečným množstvím vody.
Bílkoviny
Bílkoviny neboli proteiny jsou základními stavebními kameny pro naše tělo. Jsou podstatou všech živých organizmů na naší planetě. Protože se neukládají do zásoby, je třeba je pravidelně doplňovat jídlem.
Bílkoviny najdeme v mase a masných výrobcích, hlavně hovězí, telecí a skopové. Dále všechny druhy drůbežího masa, ryby a plody moře. Nízký obsah bílkovin má vepřové maso a všechna tučná masa.
Z nemasných potravin bílkoviny najdeme v sójových výrobcích, vejcích, sýrech, mlékách a mléčných výrobcích.
Sacharidy
Sacharidy jsou přírodní látky většinou rostlinného původu. V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky. Jsou hlavním zdrojem energie.
Sacharidy najdeme v celozrném obilí (pšenice, žito, oves, ječmen, proso, sušená kukuřice a neloupaná rýže) a výrobky z něj (chléb a housky, koláč z celozrnné mouky, těstoviny, krupice – vše celozrnné).
Dále v některých typech zeleniny brambory a bramborový škrob, kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice) a ovoce (jako např. banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle). Také sušené ovoce (ovšem ne rozinky).
Patří sem také prakticky všechny luštěniny kromě sóji.
Objevte podobné tipy
Neutrální potraviny
Neutrální potraviny jsou v podstatě ty, které nenajdeme mezi bílkovinami a sacharidy.
Řadíme sem hlavně tuky a to především oleje lisované za studena (tzv. panenské – zejména slunečnicový a olivový) a neztužené margaríny a máslo.
Dále jsou na pořadu mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (zakysané mléčné výrobky, jogurt, kysaná smetana, tvaroh, mléko, kefír), dále tučnější sýry (smetanový, máslový, hermelín, mozzarella, Cottage, ricotta).
Dále uzené masné výrobky, prakticky veškerá zelenina, ořechy, koření, houby, bylinky a čaje.
Nevhodné potraviny
Aby to nebylo tak snadné, v dělené stravě se objevují samozřejmě i potraviny, které jsou striktně zakázány. Patří mezi ně například vepřové maso, majonéza nebo výrobky z bílé mouky.
Samozřejmostí mezi zakázanými potravinami jsou také sladkosti, sladidla, instantní jídla či tučné uzeniny.
Jak si tedy z takového množství informací vybrat? Jak si udělat denní příjem potravy? Jak si poskládat jídelníček? Jaké vyzkoušet recepty?
S odpověďmi na tyto otázky nám pomohou následující recepty a ukázky jídelníčků.
Bílkovinový jídelníček
Snídaně: čtyři plátky libové šunky, vejce natvrdo
Dopolední svačina: jablko
Oběd: přírodní kuřecí prsa se zeleninou
Odpolední svačina: bílý jogurt
Večeře: zeleninový salát s tofu sýrem
Sacharidový jídelníček
Snídaně: ovesné vločky s medem
Dopolední svačina: pomeranč
Oběd: salát z celozrnných těstovin se zeleninou
Odpolední svačina: hruška
Večeře: chléb, sýr
Recepty vhodné pro dělenou stravu
Lilek po Vietnamsku
Suroviny:
- lilek
- chilli
- česnek
- sezam
- celozrnné pečivo
Postup:
- Lilek vcelku propícháme vidličkou a dáme do trouby péct.
- Po upečení oloupeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme česnek, chilli, sezam, a podáváme s pečivem.
Rizoto z kuskusu
Suroviny:
- cibule
- olivový olej
- červená paprika
- kuskus
- uzený tempeh
- kyselá okurka
- vegeta bez glutamátu