Tahle buchta je jednodušší verzí klasického banánového dortu, jen na běžném pekáči/plechu. Má skvělou chuť, je vláčný a jemný. Jak ochutnáte, budete mít chuť sníst celý plech na posezení.
Ingredience:
Na korpus:
- 3 hodně zralé banány
- 8 polévkových lžic změklého másla
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
Krémová poleva:
- 1 balení smetanového sýra (250 g)
- 1/2 kostky změklého čerstvého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hrnky moučkového cukru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu na pečení vystříkáme kuchyňským sprejem.
- Ve velké míse rozmačkáme banány a přidáme k nim máslo s cukrem. Pomocí ručnjího mixéru šleháme na střední rychlost zhruba 2 až 3 minuty.
- Přidáme vanilku, vejce a mícháme, až se vše spojí.
- Nakonec přidáme zbývající suroviny a důkladně promícháme, aby vzniklo krásně hladké a jemné těsto bez hrudek.
- Přelijeme do pečící formy a umístíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 20 – 27 minut, záleží na typu trouby. Pro jistotu je lepší těsto zhruba po 20 minutách zkontrolovat špejlí, jestli už není ve střední části hotové.
- Když je buchta vychladlá, připravíme si polevu.
- V misce rozšleháme smetanový sýr, máslo a vanilkový extrakt. Přidáme moučkový cukr, vždy po jednom hrnku a mícháme, dokud se zcela nespojí s ostatními surovinami. Takhle postupně začleníme do polevy všechny 4 hrnky.
- Hotovou polevu rozetřeme na vychladlý dort, uhladíme a ozdobíme plátky banánu, ořechy nebo třeba čokoládovými hoblinami.