Dhál z černé čočky

Dhál z černé čočky

Tento krémový veganský pokrm patří mezi tradiční indické dhály a je neuvěřitelně jednoduchý a přítom chuťově luxusní.  To musíte vyzkoušet!

INGREDIENCE

  • 1 šálek sušené černé čočky beluga
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce garam masaly (můžete také použít kari)
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2,5 cm kousek zázvoru, nasekaný
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šálek pasírovaných rajčat
  • ½ lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • ⅓ šálku červených fazolí (vařených, z plechovky)
  • 70 g kokosové smetany (nebo plnotučného kokosového mléka)
  • 1 lžíce listů pískavice, drcených (volitelně)
  • sůl, podle chuti

K servírování (volitelně)

  • čerstvé červené chilli papričky
  • koriandr
  • rýže basmati
  • naan

POSTUP

  1. Černou čočku namočte přes noc, proberte a odstraňte všechny drobné kamínky.
  2. Druhý den dobře opláchněte, přidejte do hrnce 3 šálky vody a vařte asi 25–30 minut.
  3. Po uvaření sceďte a dejte stranou.
  4. Do hrnce s hlubokým dnem na středním plameni rozpalte olej, přidejte skořici, bobkový list a kmín.
  5. Restuje za stálého míchání několik minut.
  6. Přidejte mleté ​​koření (kurkumu, koriandr, garam masalu) a za stálého míchání ještě pár minut restujte.
  7. Přidejte cibuli a promíchejte, poté zázvor a česnek.
  8. Restujte dále, dokud koření neuvolní hluboké aroma, aniž by se připálilo.
  9. Přidejte rajčatový protlak a kajenský pepř a nechte asi 5 minut provařit.
  10. Nakonec přidejte také uvařenou čočku a fazole s 375 ml vroucí vody. V
  11. Vařte asi 30 minut přiklopené poklicí.
  12. Pokud se vám zdá směs příliš vodnatá, v polovině doby vaření poklici sundejte.
  13. Po uvaření vmíchejte kokosovou smetanu/mléko a listy pískavice (pokud používáte) a vařte dalších 5 minut.
  14. Podle chuti přidejte sůl.
  15. Vyjměte tyčinku skořice a bobkový list.
  16. Podávejte ozdobené koriandrem a  chilli papričkami a s rýží.
  17. Naan je také perfektní doplněk.
Čočkové kari servírované v pánvi a ozdobené bylinkami a chilli papričkami.
www.heartfultable.com

I s našimi dalšími recepty na indický dhal se přenesete rovnou do Indie! Lahodné kombinace koření z Dálného východu vás nenechají klidnými.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.