Příprava letní pomazánky je jednoduchý, ale přesto důležitý proces. Zvlášť pokud ji chystáte pro své blízké, přátelé či kolegy do práce.
Ingredience:
- 200 g čerstvého hrášku
- 1/4 hrnku citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 středně velká bílá cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého sušeného koriandru
- 1 hrnek čerstvých listů koriandru
- 1/2 lžičky soli
- 6 hrnků vody
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Do hrnce dáme hrášek, 1 lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky soli a vodu.
- Přivedeme k varu a na středně nízkou teplotu vaříme zhruba 30 minut, aby byl hrášek měkký.
- Poté přecedíme a propláchneme studenou vodou.
- Hrášek nasypeme do nádoby kuchyňského robota, přilijeme zbývající citronovou šťávu a rozmixujeme na hrubou pastu.
- Na pánvi zahřejeme olivový olej na středně nízkou teplotu.
- Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a rozkrájíme na plátky.
- Vhodíme do pánve, přidáme sušený koriandr a smažíme na pánvi asi 1 minutu.
- Odložíme stranou a necháme na 5 minut vychladnout.
- K hrášku přihodíme čerstvé listy koriandru, vychladlou cibulovou směs a rozmixujeme.
- Osolíme, opepříme a znovu důkladně promícháme.
- Pokud bude pomazánka moc hustá, přidáme 1 – 2 lžíce vroucí vody a zamícháme.
- Servírujeme s čerstvým chlebem a zeleninou.