Tato pomazánka je krémová, jemná a nejlepší je, když ji budete podávat s teplým křupavým italským chlebem nebo na panini. Spojení sušených rajčat a pečeného lilku je naprosto geniální!
Ingredience
- 2 střední, pevné lilky
- 1 sklenice (200 g) sušených rajčat v olivovém oleji, scezených
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku smíchané s 1 šálkem vody
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 0,5 až 1 čajová lžička vloček červeného chilli
- 2 čajové lžičky kapar, scezených (volitelně)
- 1/4 šálku nasekaných černých oliv (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Odřízněte konce lilků, poté lilky nakrájejte na 2,5 cm kostky a vložte do pekáčku s víkem.
- Vložte sušená rajčata, česnek, rajčatový protlaku s vodou, sůl, pepř, chilli vločky a volitelně kapary a olivy do malého kuchyňského robotu a pulzujte, dokud nebude vše smícháno.
- Rajčatovou směs dejte na kostičky lilku a promíchejte.
- Pečte lilek v zakrytém pekáči 30 minut, poté dobře promíchejte a pečte dalších 30 minut.
- Znovu promíchejte a vraťte do trouby, dokud není lilek měkký, asi na 20 minut.
- Nechte lilkovou směs zakrytou, dokud nedosáhne pokojové teploty.
- Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
- Podávejte s plátky italského křupavého chleba.