Bešamel je jednou ze základních omáček, kterou by měla zvládnout každá správná kuchařka.
Vyzkoušejte náš jednoduchý návod na jemnou dobrotu, kterou lze podávat nejen s těstovinami, ale také s brambory či jinou zeleninou.
Ingredience
- 250 g těstovin (dle vlastního výběru)
- 5 polévkových lžic nesoleného másla
- ¼ šálku mouky
- 2 šálky plnotučného mléka (zahřátého, ne vroucího)
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
- ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
- ½ šálku sýru čedar (nastrouhaného)
- 1 polévková lžíce parmazánu (nastrouhaného)
Postup
- V osolené vodě uvařte těstoviny dle návodu na daném obalu.
- V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Vytvořte jíšku.
- Po troškách přilévejte mléko a stále šlehejte, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Potrvá to asi 10–20 minut.
- Ochuťte solí, pepřem a přidejte muškátový oříšek.
- Přisypejte čedar s parmazánem a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Bešamelovou sýrovou omáčku na těstoviny odstavte z tepla, promíchejte a následně jí oblíbené těstoviny polijte.
- Máte-li chuť, podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.
Vyrobte si vlastní pečivo v některé z recenzemi ověřených domácích pekáren.