Připravte si lahodný falafel, který bude směle konkurovat vašim oblíbeným restauracím. Recept je jednoduchý, rostlinný a výsledek je neuvěřitelný dobrý!
Ingredience
- 225 gramů cizrny (ne konzervované!)
- 1 svazek jarní cibulky, pokrájené
- 2 až 4 střední stroužky česneku
- 2 šálky nasekaných čerstvých lístků koriandru, petrželky nebo máty, ideálně použijte směs všech tří
- 1 čajová lžička mořské soli a další k podávání
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1/8 až 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, volitelně
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva, volitelně
- 2 až 3 šálky rostlinného oleje na smažení
Postup
- Propláchněte cizrnu, poté ji vložte do velké mísy a zalejte studenou vodou, aby byla úplně ponořena a ještě tam bylo navíc o 10 cm vody.
- Zakryjte a nechte takto namočené přes noc nebo dokud cizrna neztrojnásobí.
- Cizrnu sceďte, opláchněte a poté osušte.
- Dejte do mixéru cizrnu, cibuli, česnek, bylinky, sůl, kmín, koriandr, kardamom, kajenský pepř, černý pepř a prášek do pečiva.
- Směs rozmixujte tak, aby byla hodně namletá, ale ne pyré.
- Směs by měla držet tvar, když ji přitlačíte k sobě.
- Přendejte směs falafelu do misky a přikryjte.
- Nechte odležet alespoň 15 minut.
- Pomocí lžíce nebo malé odměrky na sušenky vydlabejte 1 a 1/2 polévkové lžíce směsi falafelu, poté ji jemně vytvarujte do koule a položte na čistý talíř.
- Opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
- Před smažením nechte falafel odpočinout v chladničce 30 až 60 minut (pomáhá to zabránit tomu, aby se kuličky při nárazu do oleje rozpadly).
- Směs nebude působit jako těsto, ale udrží svůj tvar.
- Přidejte cca 1 cm vysokou vrstvu oleje do hluboké pánve.
- Čím menší pánev, tím méně oleje budete potřebovat.
- Čím je pánev širší, tím více falafelu můžete najednou smažit).
- Zahřejte olej na na cca 180 stupňů Celsia.
- Smažte falafel v dávkách tak, že jej jemně vložíte do oleje a nebudete s ním na pánvi hýbyt, dokud nebude zespodu hnědý.
- Pomocí dvou vidliček opatrně otočte falafel, aby zhnědl i z druhé strany, zabere to celkem 3 a 1/2 až 4 minuty.
- Hotový falafel přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, posypte trochou soli a poté postup opakujte se zbývajícími falafelovými kuličkami.
- Ihned podávejte.