Dokonale křupavý falafel

Dokonale křupavý falafel

Připravte si lahodný falafel, který bude směle konkurovat vašim oblíbeným restauracím. Recept je jednoduchý, rostlinný a výsledek je neuvěřitelný dobrý!

Ingredience

  • 225 gramů cizrny (ne konzervované!)
  • 1 svazek jarní cibulky, pokrájené
  • 2 až 4 střední stroužky česneku
  • 2 šálky nasekaných čerstvých lístků koriandru, petrželky nebo máty, ideálně použijte směs všech tří
  • 1 čajová lžička mořské soli a další k podávání
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1/8 až 1/4 čajové lžičky kajenského pepře, volitelně
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva, volitelně
  • 2 až 3 šálky rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Propláchněte cizrnu, poté ji vložte do velké mísy a zalejte studenou vodou, aby byla úplně ponořena a ještě tam bylo navíc o 10 cm vody.
  2. Zakryjte a nechte takto namočené přes noc nebo dokud cizrna neztrojnásobí.
  3. Cizrnu sceďte, opláchněte a poté osušte.
  4. Dejte do mixéru cizrnu, cibuli, česnek, bylinky, sůl, kmín, koriandr, kardamom, kajenský pepř, černý pepř a prášek do pečiva.
  5. Směs rozmixujte tak, aby byla hodně namletá, ale ne pyré.
  6. Směs by měla držet tvar, když ji přitlačíte k sobě.
  7. Přendejte směs falafelu do misky a přikryjte.
  8. Nechte odležet alespoň 15 minut.
  9. Pomocí lžíce nebo malé odměrky na sušenky vydlabejte 1 a 1/2 polévkové lžíce směsi falafelu, poté ji jemně vytvarujte do koule a položte na čistý talíř.
  10. Opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
  11. Před smažením nechte falafel odpočinout v chladničce 30 až 60 minut (pomáhá to zabránit tomu, aby se kuličky při nárazu do oleje rozpadly).
  12. Směs nebude působit jako těsto, ale udrží svůj tvar.
  13. Přidejte cca 1 cm vysokou vrstvu oleje do hluboké pánve.
  14. Čím menší pánev, tím méně oleje budete potřebovat.
  15. Čím je pánev širší, tím více falafelu můžete najednou smažit).
  16. Zahřejte olej na na cca 180 stupňů Celsia.
  17. Smažte falafel v dávkách tak, že jej jemně vložíte do oleje a nebudete s ním na pánvi hýbyt, dokud nebude zespodu hnědý.
  18. Pomocí dvou vidliček opatrně otočte falafel, aby zhnědl i z druhé strany, zabere to celkem 3 a 1/2 až 4 minuty.
  19. Hotový falafel přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, posypte trochou soli a poté postup opakujte se zbývajícími falafelovými kuličkami.
  20. Ihned podávejte.
Smažené cizrnové kuličky podávané na čerstvém salátu.
www.inspiredtaste.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.