Udělejte si domácí arašídové máslo. Je to naprosto jednoduché a navíc můžete bez výčitek mlsat. V přiměřeném množství je totiž velmi zdravé. Můžete s ním ochutit jogurt, ovesnou kaši, nebo si ho dát jen tak třeba s jablkem.
Ingredience
- 2 hrnky arašídů bez skořápky
- 1/2 lžičky soli
- 1-2 lžíce arašídového oleje (nebo jiného, který máte po ruce)
- 1-2 lžíce medu
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
- Arašídy dejte na plech s pečícím papírem a pečte je po dobu 10 minut dozlatova.
- Opečené arašídy dejte do mixéru a zpracovávejte po dobu 1 minuty.
- Poté oškrabejte arašídy z boků. (Momentálně máte suchou hmotu.)
- Zapněte mixér a mixujte další 1 minutu. (Momentálně by se mělo začít lepit.)
- Mixujte další minutu a poté seškrábejte ořechy se stran. (Momentálně byste měli mít lesklé, měkké a husté máslo.)
- Přidejte sůl, olej, med a mixujte další 1-2 minuty. Pokračujte v mixování, dokud nebude máslo úplně hladké.
- Domácí arašídové máslo by mělo být trochu hrubší než kupované. Momentálně byste mělo mít roztíratelnou strukturu.
- Ochutnejte a přidejte další ingredience dle chuti – skořici, med, kakao, nutellu,..
- Hotové arašídové máslo dejte nejlépe do skleněné nádoby. Uchovávejte v lednici.