I pokud nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat lepek, nemusíte se tohoto sladkého vánočního potěšení vzdávat.
Ingredience
- 500 g bezlepkové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 150 g rozinek namočených v rumu
- 50 g nasekaných mandlí
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 žloutek na potření
Postup
- Máslo utřete v míse s cukrem.
- Přidejte vejce, špetku soli a citronovou kůru.
- V mléce s trochou cukru nechte vzejít kvásek.
- Do mísy s máslem a cukrem přidejte rozinky a část mandlí.
- Následně postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
- Vše vypracujete v těsto, které poté nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě překryté utěrkou.
- Z vykynutého těsta vytvořte vánočku.
- Přendejte ji na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě nejméně 15 minut kynout.
- Před vložením do trouby předehřáté na 180°C vánočku na několika místech propíchněte špejlí, potřete žloutkem a posypejte plátky mandlí.
- Pečte po dobu přibližně 60 minut.