Zimní období je mnohdy dlouhé a únavné. Proto je nutné si ho něčím zpříjemnit!
Právě proto jsme si připravili těchto osm lahodných receptů na domácí bombardino koktejl, který zimní večery udělá o něco příjemnějšími.
Vychutnejte si ho se svými přáteli nebo jen tak sami před televizí.
Jeho příprava nezabere více jak 20 minut. Tak šup, šup!
Naše recepty
Co je a kde se vzalo Bombardino?
Pravé a klasické bombardino v dnešní době už zná málokdo. Je to nápoj, jehož základem je silné espresso a italský likér s obsahem alkoholu alespoň 18 %.
Likér se ohřívá a šlehá v páře a až poté je přidána čerstvě uvařená káva a kvalitní brandy. Ihned když jsou ingredience promíchány se nápoj zdobí velké vrstvou šlehačky, aby se zabránilo odpařování a úniku alkoholu z horkého drinku. Šlehačka by měla být nakonec ozdobena kakaem.
Nápoj z pravidla obsahuje 30 % alkoholu, ale vše záleží zejména na bramanovi, jak silný ho namíchá. Největší podíl v původním bombardinu má káva, poté vaječný likér a nakonec brandy.
Nápoj se musí podávat v nahřátých čirých sklenicích a měl by mít zlatavou barvu, a to díky brandy, kterou obsahuje.
Bombardino můžeme doslova v italštině překládat jako „bomba“ il Bombardino je odměnou pro lyžaře po vzrušujícím dni na sjezdovkách – a pro každého, kdo zažívá zimní radovánky na východním pobřeží Itálie.
Bonbardino je pravý zimní koktejl, hřejivý a připomínající vaječný koňak, který vznikl v severní Lombardii a dnes se těší velké oblíbenosti v italských Alpách.
Podle legendy Bombardino vytvořil mladý muž z přístavního města Genova, který se rozhodl opustit moře a žít v italských Alpách.
Po letech strávených jako důstojník v Alpini (nejstarší aktivní horská pěchota na světě) si otevřel lyžařskou chatu v Lombardii.
Jednoho dne se čtyři lyžaři vypotáceli z vánice a hledali něco teplého na zahřátí, aby zahnali chlad a mohli se zahřát. Genovese rychle smíchal mléko, whisky a pudink. Všechno přivedl k varu.
Když jeden z lyžařů drink ochutnal, tak měl vykřiknout: „Nehoda! È una bomba!“ „Sakra! To je bomba!“
Od té doby sem začali cestovat lyžaři a zimní dobrodruzi, jen proto aby ochutnali lahodný hřejivý Genovesův nápoj – Bombardino.