Domácí borůvkový koláč

Domácí borůvkový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Hlavní roli zde hraje jednoznačně oblíbené lesní ovoce, kterému perfektně sekunduje skořice, ale i další úžasné koření.

To vše završí dokonale nedokonalá mřížka, kterou vytvoříme ze zbývajícího těsta. Projděte si i jiné recepty na mřížkový koláč. Takový jablečný je naprosto super.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 hotové křehké těsto (v obchodě běžně koupíme 400 g balení)
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky čerstvě strouhané citronové kůry
  • 1/8 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 6 – 7 hrnků čerstvých borůvek (můžeme použít i mražené)
  • 1 polévkové lžíce másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 lžíce hrubšího cukru na ozdobu

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
  • Křehké těsto vyválíme (pokud už nekoupíme rovnou vyválené) a vykrojíme podle velikosti formy s tím, že přidáme o 1- 2 cm navíc, aby bylo možné těsto hezky namačkat dovnitř.
  • Zbytek těsta zatím uložíme do lednice, aby se vychladilo.
  • Jakmile vyložíme formu pečicím papírem, těsto opatrně vložíme do formy a namačkáme uvnitř formy. Odřízneme to, co nám přečuhuje přes její okraj.
  • Formu i s těstem dáme do lednice, aby se vychladilo, a mezitím si připravíme náplň.
  • Do velké mísy dáme cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, nové koření, skořici i sůl. Promícháme a přidáme borůvky.
  • Opatrně proházíme, aby se všechny chutě spojily s borůvkami, a hotovou náplň přeneseme na připravené těsto do formy.
  • Důkladně uhladíme a ze zbytku těsta si vyválíme plát, ze kterého nakrájíme proužky široké cca 1 – 1,5 cm.
  • Naskládáme na náplň tak, že utvoříme pravidelnou mřížku.
  • Máslo rozpustíme a pomocí mašlovačky potřeme vždy jen náplň mezi jednotlivými díly mřížky.
  • Žloutek rozšleháme se smetanou a vzniklou směsí potřeme pro změnu těsto/mřížku.
  • Nakonec posypeme mřížku lžící hrubého cukru.
  • Takto připravený koláč dáme na 20 minut do chladničky, aby se vychladil. Pokud spěcháme, můžeme ho dát chladit i do mrazáku cca na 5 – 7 minut.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Koláč vyjmeme z chladničky/mrazáku a rovnou vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě 35 až 45 minut.
  • Kůrka musí být krásně zlatá a šťáva z borůvek bude divoce bublat. Kdyby kůrka začala hnědnout, zakryjeme vršek koláče alobalem a pečeme, dokud neuběhne čas.
  • Poté vyjmeme hotový koláč z trouby a necháme 3 hodiny odpočívat, aby vychladl. Teprve poté nakrájíme a servírujeme.
Jednoduchý koláč plný borůvek a voňavého koření.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Tip: Ke koláči je super přidat kopeček vanilkové zmrzliny a k tomu pořádnou porci šlehačky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.