Na tento recept je nejlepší použít kuřecí stehna bez kosti. Místo kuřecího můžete použít třeba jehněčí nebo hovězí. Hotovým masem můžete naplnit tortillu jak je tomu v tomto receptu, nebo jím zkrátka naplňte svůj talíř a přikusujte pečivo.
Ingredience na maso
- 1 kg stehenních řízků bez kosti
- Olivový olej
Ingredience na marinádu
- Kelímek bílého jogurtu
- 3 stroužky nadrceného česneku
- 1 lžička koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sladké papriky (nebo pikantní)
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo kvalitní citronky)
- 2 lžíce olivového oleje
Pro podávání
- Tortillové placky
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu ve velké misce.
- Nakrájejte maso na na kostičky a přidejte do připravené marinády, dobře promíchejte
- Zakryjte alobalem a nechte marinovat v lednici minimálně 3 hodiny, ideální na 24 hodin. Pokud necháte jen 3 hodiny, přidejte navíc 1/2 lžičky soli.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Vyberte si pánev takové velikosti, aby špízy zůstaly podepřeny na stěnách pánve.
- Vyjměte kuře z ledničky a rozdělte kuřecí kousky na 2 hromádky.
- Vezměte kus kuřecího masa a poté navlékněte na špíz. Opakujte a přitlačte kuře těsně k sobě. Opakujte s dalším špízem.
- Podepřete 2 špízy na okrajích pekáče. Povrch pokapejte olejem.
- Špízy pečte po dobu 35 minut nebo dokud povrch není zlatavý s některými spálenými kousky.
- Polévejte lžící kuřecí šťávou. Poté špízy otočte, pokapejte olejem a pečte ještě 25 minut.
- Po upečení znovu přelijte šťávou a nechte 5 minut stát.
- Hotové špízy postavte svisle nebo pod úhlem a maso nakrájejte na tenké plátky.
- Tortillu naplňte dostatečným množstvím masa, případně přidejte zeleninu dle chuti, zabalte a podávejte.