Připravte si doma tyto tradiční francouzské croissanty, které jsou měkké a nadýchané uvnitř a zvenku jsou úžasně máslové.
INGREDIENCE
- 1 šálek mléka plus dvě lžíce
- 1 balíček sušeného droždí (2 a ¼ lžičky)
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce másla pokojové teploty plus 1/2 šálku vychlazeného másla a nakrájeného na čtverečky
- 3 šálky hladké mouky
- 1 celé vejce
POSTUP
- Zahřejeme mléko.
- Do mixéru přidáme mléko, droždí a cukr a promícháme.
- Přidáme sůl, 2 lžíce másla a mouku a mícháme při nízké rychlosti, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vytvarujeme kouli a vložíme do olejem vymazané mísy.
- Přikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kynout.
- Z pečícího papíru si odměříme čtverec 20×15 cm.
- Máslo nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je do čtverce, dokud nebude z větší části plný, poté pečící papír pevně přeložíme přes máslo.
- Vyválíme máslo naplocho.
- Čtvereček másla dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválíme ho do obdélníku o rozměrech 15 × 35 cm.
- Do středu položíme čtverec vychlazeného másla a přeložíme obě strany těsta do středu másla tak, aby se ve středu setkaly.
- Spojíme švy k sobě.
- Přikryjeme a chladíme 30 minut.
- Vychlazené těsto rozválíme ve stejném směru jako šev uprostřed těsta, dokud nezískáme obdélník o rozměrech zhruba 45 x 20 cm.
- Těsto přeložíme jako dopis, což znamená, že přehneme spodní třetinu nahoru a horní třetinu dolů přes horní.
- Otočíme těsto tak, aby odkryté okraje ,,dopisu“ směřovaly k nám a znovu vyválíme do stejného obdélníku a poté opět přeložíme.
- Přikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Opakujeme předchozíme proces (rozválení těsta, přeložení a chlazení – tentokrát 2 hodiny).
- Po vychladnutí těsto rozválíme do dlouhého obdélníku.
- Ostrým nožem ořízneme okraje asi o 0,5 cm.
- Těsto nakrájíme na 6 stejných trojúhelníků.
- Vyřízneme centimetrovou štěrbinu uprostřed dlouhého konce a srolujeme až do špičky.
- Croissanty dáváme na plech vyložený pečicím papírem.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 2 až 2 a půl hodiny kynout.
- Předehřejme troubu na 200 ° Celsia.
- Vidličkou spojíme vejce a 2 lžíce mléka.
- Potřeme vršky croissantů.
- Necháme 5 zaschnout a opět přetřeme.
- Croissanty pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu a pečeme dalších 13–15 minut.
- Před podáváním necháme 20 minut vychladnout.