Domácí francouzské croissanty

Domácí francouzské croissanty
Příprava: 520 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 4

Připravte si doma tyto tradiční francouzské croissanty, které jsou měkké a nadýchané uvnitř a zvenku jsou úžasně máslové.

INGREDIENCE

  • 1 šálek mléka plus dvě lžíce
  • 1 balíček sušeného droždí (2 a ¼ lžičky)
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla pokojové teploty plus 1/2 šálku vychlazeného másla a nakrájeného na čtverečky
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 celé vejce

POSTUP

  • Zahřejeme mléko.
  • Do mixéru přidáme mléko, droždí a cukr a promícháme.
  • Přidáme sůl, 2 lžíce másla a mouku a mícháme při nízké rychlosti, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Vytvarujeme kouli a vložíme do olejem vymazané mísy.
  • Přikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kynout.
  • Z pečícího papíru si odměříme čtverec 20×15 cm.  
  • Máslo nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je do čtverce, dokud nebude z větší části plný, poté pečící papír pevně přeložíme přes máslo.
  • Vyválíme máslo naplocho.
  • Čtvereček másla dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
  • Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválíme ho do obdélníku o rozměrech 15 × 35 cm.
  • Do středu položíme čtverec vychlazeného másla a přeložíme obě strany těsta do středu másla tak, aby se ve středu setkaly.
  • Spojíme švy k sobě.
  • Přikryjeme a chladíme 30 minut.
  • Vychlazené těsto rozválíme ve stejném směru jako šev uprostřed těsta, dokud nezískáme obdélník o rozměrech zhruba 45 x 20 cm.
  • Těsto přeložíme jako dopis, což znamená, že přehneme spodní třetinu nahoru a horní třetinu dolů přes horní.
  • Otočíme těsto tak, aby odkryté okraje ,,dopisu“ směřovaly k nám a znovu vyválíme do stejného obdélníku a poté opět přeložíme.
  • Přikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Opakujeme předchozíme proces (rozválení těsta, přeložení a chlazení – tentokrát 2 hodiny).
  • Po vychladnutí těsto rozválíme do dlouhého obdélníku.
  • Ostrým nožem ořízneme okraje asi o 0,5 cm.
  • Těsto nakrájíme na 6 stejných trojúhelníků.
  • Vyřízneme centimetrovou štěrbinu uprostřed dlouhého konce a srolujeme až do špičky.
  • Croissanty dáváme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme 2 až 2 a půl hodiny kynout.
  • Předehřejme troubu na 200 ° Celsia.
  • Vidličkou spojíme vejce a 2 lžíce mléka.
  • Potřeme vršky croissantů.
  • Necháme 5 zaschnout a opět přetřeme.
  • Croissanty pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu a pečeme dalších 13–15 minut.
  • Před podáváním necháme 20 minut vychladnout.
Domácí croissanty v ošatce.
www.therecipecritic.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.