Báječný tradiční recept ze střední Itálie, který je vydatný a sytý a skvěle se hodí pro zvláštní příležitosti či jako nedělní oběd.
Ingredience
Na gnocchi:
- 1 kg moučných brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 velké vejce
- 1 špetka soli
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Na kachní ragú:
- 1 kg kachních kousků
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, umyté a nakrájené najemno
- 2 stonky řapíkatého celeru, umyté a nakrájené nadrobno
- 450 g rajčatové passaty
- 2 lžíce rajčatového protlaku smíchaného s horkou vodou
- 1/2 sklenice bílého vína
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje.
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Brambory uvařte v mírně osolené vodě doměkka.
- Slijte.
- Brambory oloupejte a rozšťouchejte, abyste je trochu rozmělnili.
- Gnocchi musí být připravovány z brambor, které jsou ještě teplé, takže je nenechte vystydnout.
- Poté do mísy dejte bramborové pyré s moukou, vejcem, parmezánem a špetkou soli.
- Dobře promíchejte, vyklopte na pomoučený vál a hněťte, dokud nezískáte měkké elastické těsto.
- Nehněťte příliš ani příliš silně.
- Čtvrtinu těsta odřízněte a zbytek přikryjte utěrkou.
- Znovu pomoučněte pracovní plochu.
- Čtvrtku rozdělte na dvě části a z každého kusu vyválejte hada tlustého jako váš palec a nakrájejte ho na kousky 2–3 cm široké.
- Lehce zatlačte do noků hroty vidličky, abyste vytvořili drážky.
- Hotové noky dejte stranou na lehce pomoučený tác.
- Řapíkatý celer a mrkev omyjte a nakrájejte nadrobno.
- Cibuli nakrájejte také nadrobno.
- Kousky kachny omyjte a osušte.
- Do kůže vetřete trochu soli a pepře.
- Zahřejte olivový olej v hluboké pánvi.
- Orestujte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout.
- Přidejte kousky kachny kůží dolů a restujte, dokud kůže nezačne hnědnout.
- Poté je otočte a druhou stranu lehce opečte.
- Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
- Podle chuti osolte, opepřte a v horké vodě mírně rozpusťte rajčatovou passatu a rajčatový protlak.
- Vařte, dokud není kachna propečená, asi 45–60 minut v závislosti na velikosti kousků.
- Když je hotová, vyndejte ji z omáčky.
- Nechte ji trochu vychladnout a maso odřízněte od kostí a odstraňte kůži.
- Kachnu nakrájejte na malé kousky.
- Noky uvařte v mírně osolené vroucí vodě.
- Hotové jsou, když vyplavou na povrch.
- Vyjměte je děrovanou lžící a přidejte do kachního ragú.
- Vše smíchejte s několika lžícemi strouhaného parmezánu.
- Ihned podávejte posypané čerstvým rozmarýnem, případně ještě strouhaným sýrem.
Máme pro vás také recepty na vynikající omáčky k těstovinám 7x jinak aneb připravte si snadné a rychlé jídlo kdykoli během dne!