Domácí gyros

Domácí gyros
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 6

Zkuste si připravit vlastní gyros doma a uvidíte, že už nebudete chtít žádný jiný! Podávejte ho s pita chlebem a tzatziki jako tradiční řeckou pochoutku.

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
  • 200 ml jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého koriandru nebo kopru
  • 2 rajčata
  • 2 červené cibule
  • ¼ hlávkového salátu
  • sůl
  • olivový olej
  • 1/2 velké cibule
  • 4 ks pita chléb
  • 200 g tzatziki
  • 200 g smažené hranolky
  • silná dřevěná špejle

Postup

  1. Připravíme si marinádu na maso.
  2. Smícháme jogurt s kořením, česnekem, solí a olivovým olejem.
  3. Maso umyjeme, nakrájíme na větší plátky a vložíme do marinády.
  4. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Připravíme si plech, na kterém vytvoříme provizorní špíz.
  7. Do poloviny cibule zapíchneme silnou špejli.
  8. Na špejli napichujeme marinované maso přes sebe.
  9. Špíz ukončíme polovinou citronu, aby se zpevnil, a dobře maso k sobě přitlačíme.
  10. Dáme péct do trouby na 30 minut.
  11. Maso vyjmeme a postupně ho seřezáváme.
  12. Připravíme si pita chléb, na něj dáme nakrájený salát, rajče, cibuli, hranolky a tzatziki spolu s masem.
  13. Zatočíme do kornoutku a podáváme.
Maso se zeleninou, tzatziki a hranolkami zabalené v pita chlebu.
www.kitchensanctuary.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.