Zkuste si připravit vlastní gyros doma a uvidíte, že už nebudete chtít žádný jiný! Podávejte ho s pita chlebem a tzatziki jako tradiční řeckou pochoutku.
Ingredience
- 800 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky oregana
- mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
- 200 ml jogurtu
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého koriandru nebo kopru
- 2 rajčata
- 2 červené cibule
- ¼ hlávkového salátu
- sůl
- olivový olej
- 1/2 velké cibule
- 4 ks pita chléb
- 200 g tzatziki
- 200 g smažené hranolky
- silná dřevěná špejle
Postup
- Připravíme si marinádu na maso.
- Smícháme jogurt s kořením, česnekem, solí a olivovým olejem.
- Maso umyjeme, nakrájíme na větší plátky a vložíme do marinády.
- Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Připravíme si plech, na kterém vytvoříme provizorní špíz.
- Do poloviny cibule zapíchneme silnou špejli.
- Na špejli napichujeme marinované maso přes sebe.
- Špíz ukončíme polovinou citronu, aby se zpevnil, a dobře maso k sobě přitlačíme.
- Dáme péct do trouby na 30 minut.
- Maso vyjmeme a postupně ho seřezáváme.
- Připravíme si pita chléb, na něj dáme nakrájený salát, rajče, cibuli, hranolky a tzatziki spolu s masem.
- Zatočíme do kornoutku a podáváme.