Existuje celá řada verzí této sváteční maďarská rybí polévka. Některé se podávají s těstovinami, jiné obsahují smetanu, ale všechny jsou vyrobeny ze sladkovodních ryb, jako je kapr, okoun nebo štika. Ke slavnostní maďarské večeři také patří smažené ryby a teplý bramborový salát.
Jako sladká tečka na závěr jsou nabízeny oblíbené maďarské dezerty, jako je beigli (roláda z ořechů a máku), kifli (roláda z droždí ve tvaru půlměsíce) a fondánové bonbony v čokoládě zvané szaloncukor.
Co budeme potřebovat
- 2 x 800 g celého okouna (filet, kosti a hlavy odděleny)
- 60 ml olivového oleje
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 zelená kapie (nakrájená nadrobno)
- 3 rajčata (oloupaná, nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce sladké maďarské papriky
- Zakysaná smetana (k podávání)
- Petrželka (k podávání)
- Křupavý bílý chléb (k podávání)
Postup
- Rybí filety nakrájíme na 3 cm kousky a dáme je vychladit
- Zahřejeme si 1 polévkovou lžíci oleje ve velkém hrnci na středně nízkou teplotu
- Poté přidáme rybí hlavy a kosti a opékáme asi 2 minuty
- V průběhu opékání kusy ryby jedenkrát otočíme
- Přidáme 3 litry studené vody
- Přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut
- Nakonec vše přecedíme přes jemné síto a vše co v sítu zůstane, vyhodíme
- Ve velkém hrnci na středním teplotu si rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a kapii a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do změknutí
- Přidáme rajčata a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut
- Přidáme papriku a mícháme další 1 minutu, dokud nebude voňavá
- Když se paprika rozvoní, do hrnce nalijeme přecezený vývar
- Vše promícháme a necháme vařit asi 40 minut
- Poté polévku dochutíme solí a pepřem
- Přidáme kousky rybích filetů a vaříme dalších 10 minut, dokud nejsou uvařené.
- Halaszle dobře osolíme a rozdělíme do polévkových talířů
- Navrch přidáme zakysanou smetanu a petrželku, polévku halaszle podáváme s čerstvým chlebem
Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.
Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.
Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.