Domácí halaszle

Domácí halaszle

Existuje celá řada verzí této sváteční maďarská rybí polévka. Některé se podávají s těstovinami, jiné obsahují smetanu, ale všechny jsou vyrobeny ze sladkovodních ryb, jako je kapr, okoun nebo štika. Ke slavnostní maďarské večeři také patří smažené ryby a teplý bramborový salát.

Jako sladká tečka na závěr jsou nabízeny oblíbené maďarské dezerty, jako je beigli (roláda z ořechů a máku), kifli (roláda z droždí ve tvaru půlměsíce) a fondánové bonbony v čokoládě zvané szaloncukor.

Co budeme potřebovat

  1. 2 x 800 g celého okouna (filet, kosti a hlavy odděleny)
  2. 60 ml olivového oleje
  3. 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  4. 1 zelená kapie (nakrájená nadrobno)
  5. 3 rajčata (oloupaná, nakrájená nadrobno)
  6. 2 lžíce sladké maďarské papriky
  7. Zakysaná smetana (k podávání)
  8. Petrželka (k podávání)
  9. Křupavý bílý chléb (k podávání)

Postup

  1. Rybí filety nakrájíme na 3 cm kousky a dáme je vychladit
  2. Zahřejeme si 1 polévkovou lžíci oleje ve velkém hrnci na středně nízkou teplotu
  3. Poté přidáme rybí hlavy a kosti a opékáme asi 2 minuty
  4. V průběhu opékání kusy ryby jedenkrát otočíme
  5. Přidáme 3 litry studené vody
  6. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut
  7. Nakonec vše přecedíme přes jemné síto a vše co v sítu zůstane, vyhodíme
  8. Ve velkém hrnci na středním teplotu si rozehřejeme olej
  9. Přidáme cibuli a kapii a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do změknutí
  10. Přidáme rajčata a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut
  11. Přidáme papriku a mícháme další 1 minutu, dokud nebude voňavá
  12. Když se paprika rozvoní, do hrnce nalijeme přecezený vývar
  13. Vše promícháme a necháme vařit asi 40 minut
  14. Poté polévku dochutíme solí a pepřem
  15. Přidáme kousky rybích filetů a vaříme dalších 10 minut, dokud nejsou uvařené.
  16. Halaszle dobře osolíme a rozdělíme do polévkových talířů
  17. Navrch přidáme zakysanou smetanu a petrželku, polévku halaszle podáváme s čerstvým chlebem
Dokonalá polévka z ryb a zeleniny s lehce pikantním nádechem.
Zdroj: straga.pl

Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.

Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.

V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.

Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.