Připravte si domácí italské gnocchi sami a pěkně od nuly. Jsou krásně nadýchané a v kombinaci s rajčatovou omáčkou a parmezánem je to neuvěřitelná lahůdka!
Ingredience
Na gnocchi:
- 4 staré střední brambory (asi 500 g)
- 1/2 hrnku semolinové mouky
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička soli + 1 polévková lžíce na vaření noků
Na omáčku z cherry rajčat:
- 3 šálky cherry rajčat
- 3 listy bazalky, nakrájené
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 6 lžic nastrouhaného parmezánu
Postup
- Brambory vařte 20 minut.
- Propíchněte je nožem, abyste zkontrolovali, zda jsou hotové, a slijte je.
- Ihned oloupejte a ještě teplé brambory rozmačkejte.
- Odstavte a nechte ZCELA vychladnout.
- Za stálého míchání orestujte na olivovém oleji 2 stroužky česneku.
- Vyjměte česnek z pánve.
- Přidejte nakrájená cherry rajčata.
- Přidejte lístky bazalky a sůl.
- Nechte přikryté dusit, občas obraťte.
- Jakmile brambory vychladnou, smíchejte je s moukou a solí.
- Těsto ručně vymíchejte do hladka.
- Vezměte malé množství těsta, které vám naplní dlaň.
- Srolujte a vytvořte dlouhý tlustý provázek.
- Nakrájejte do tvaru noků.
- Opakujte, dokud se ze všeho těsta nevytvarují noky.
- K odsazení objemných noků můžete použít prkénko na noky nebo zadní část vidličky.
- Noky mírně zatlačte vidličkou dolů.
- Noky dejte na pomoučený tác.
- Uchovávejte je odděleně, jinak se k sobě slepí.
- Zaprašte ještě moukou.
- Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou, stejně jako při vaření těstovin.
- Do vroucí vody vhoďte několik noků, ne příliš mnoho (jen tolik, aby se zakrylo dno hrnce).
- Jakmile začnou noky plavat, vyjměte je děrovanou lžící, vložte je přímo do pánve s omáčkou, kde máte omáčku na noky a jemně vmíchejte.
- Jakmile máte všechny noky v omáčce, přidejte další várku noků a takto pokračujte, dokud nebudou všechny uvařené.
- Gnocchi podávejte ještě teplé s velkým množstvím parmazánu.