Pokud chcete docílit jemnější směsi, rozemelete v mlýnku nejen maso, ale též kroupy.
Ingredience:
- 1000 g vepřového bůčku
- 1000 g vepřové krkovice
- 1000 g krup
- 500 g vepřových jater
- 1 vepřový jazyk
- 4 cibule
- 10 stroužků česneku
- 1 PL majoránky
- 2 PL mletého pepře
- 2 PL mletého nového koření
- 1 PL čerstvého strouhaného zázvoru
- vývar
- vepřové sádlo
- sůl
- vepřová střeva
Postup:
- Veškeré maso uvařte v hrnci s vodou doměkka.
- Maso nechejte vychladnout a následně ho umelte v mlýnku.
- V mezidobě si uvařte kroupy a osmahněte nakrájenou cibuli na sádle.
- Směs umletého masa dejte do větší mísy a přidejte veškeré koření, prolisovaný česnek, cibuli, kroupy a trochu vývaru z masa.
- Vše důkladně promíchejte a nechejte asi hodinu odstát, aby se do sebe jednotlivé ingredience zapracovaly.
- Hotovou směsí následně naplňte umytá vepřová střívka, která na koncích zavažte nebo zašpejlujte.
- Domácí jitrnice poté dejte na přibližně 15-20 minut vařit do vody o teplotě asi 90 stupňů.
- Když jsou jitrnice uvařené, propláchněte je ve studené vodě a nechte volně oschnout.
Domácí jitrnice skvěle chutnají s vlastnoručním pečivem. Upečte si s námi domácí rohlíky, housky či bagetky!