Domácí jitrnice se žemlí

Domácí jitrnice se žemlí

Pokud máte více času, můžete namísto žemle upéct speciální jitrnicovou buchtu.

Ingredience:

  • 400 g vepřového kolena
  • 200 g vepřových jater
  • 400 g vepřová hlava
  • 200 g žemle
  • 200 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g majoránky
  • mleté nové koření
  • mletý muškátový květ
  • sůl, pepř
  • vepřová střeva

Postup:

  1. V hrnci s vodou uvařte veškeré vepřové maso.
  2. Žemle nakrájejte na malé kostičky.
  3. Uvařené maso rozmelte.
  4. Do mísy dejte nakrájené žemle a přelijte je masovým vývarem.
  5. Přidejte do misky směs umletého vepřového masa.
  6. Zamíchejte a přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření.
  7. Směs nechte přibližně hodinu odpočinout.
  8. Následně si připravte vepřová střívka, do kterých budete jitrnice plnit.
  9. Naplněné střívka zašpejlujte a dejte uvařit do vody o teplotě asi 90 C.
  10. Vařte přibližně 15-20 minut.
  11. Uvařené jitrnice opláchněte ve studené vodě a nechte uschnout na prkýnku.
Jitrničky připravavané se žemlí
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Špekáčky patří stejně jako domácí jitrnice ke klasickým českým uzeninovým pochoutkám. Připravte si je v podobě buřtů na pivu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.