Pokud máte více času, můžete namísto žemle upéct speciální jitrnicovou buchtu.
Ingredience:
- 400 g vepřového kolena
- 200 g vepřových jater
- 400 g vepřová hlava
- 200 g žemle
- 200 ml vývaru
- 2 stroužky česneku
- 40 g majoránky
- mleté nové koření
- mletý muškátový květ
- sůl, pepř
- vepřová střeva
Postup:
- V hrnci s vodou uvařte veškeré vepřové maso.
- Žemle nakrájejte na malé kostičky.
- Uvařené maso rozmelte.
- Do mísy dejte nakrájené žemle a přelijte je masovým vývarem.
- Přidejte do misky směs umletého vepřového masa.
- Zamíchejte a přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření.
- Směs nechte přibližně hodinu odpočinout.
- Následně si připravte vepřová střívka, do kterých budete jitrnice plnit.
- Naplněné střívka zašpejlujte a dejte uvařit do vody o teplotě asi 90 C.
- Vařte přibližně 15-20 minut.
- Uvařené jitrnice opláchněte ve studené vodě a nechte uschnout na prkýnku.
Špekáčky patří stejně jako domácí jitrnice ke klasickým českým uzeninovým pochoutkám. Připravte si je v podobě buřtů na pivu!