Domácí jogurt

Domácí jogurt
Příprava: 5 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 1

Výroba domácího jogurtu je snadná a zde je popsán krok za krokem, jak si vyrobit jogurt doma.

Co budeme potřebovat

  • 1,5 litru plnotučného mléka
  • 2 lžíce aktivního jogurtu s biokulturou

Postup

  1. Mléko nalijeme do hrnce s těžkým dnem (jako na pudink).
  2. Jakmile se objeví mléčná pěna, vypneme a pěnu vyjmeme lžící.
  3. Rychle zchladíme, například tak, že položíme hrnec do umyvadla s vodou a ledem.
  4. Pokusíme se odhadnout teplotu, měla by být jako tělesná teplota, ne vyšší než 40ºC a ne nižší než 35°C.
  5. V tuto chvíli smícháme trochu mléka s jogurtem v malé vedlejší nádobě.
  6. Velmi dobře promícháme, potom nalijeme do zbytku mléka a po promíchání naléváme do uzavíratelných sklenic.
  7. Udržujeme v teple po dobu 8 hodin. To lze zařídit například v hrnci s teplou vodou, kterou občas dohřejeme. S nádobkami však nehýbeme!
  8. Takto si vyrobíme vynikající bílý jogurt, který podáváme s domácí zavařeninou nebo s ovocem. Hodí se také na domácí marinády!

Ke zhotovení domácího jogurtu se v mnoha domácnostech osvědčily pomocníci. Mrkněte se na článek o hodnocení elektrických jogurtovačů.

Sklenička plná jogurtu s ovocem a chia.
Zdroj: kaynutrition.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.