Výroba domácího jogurtu je snadná a zde je popsán krok za krokem, jak si vyrobit jogurt doma.
Co budeme potřebovat
- 1,5 litru plnotučného mléka
- 2 lžíce aktivního jogurtu s biokulturou
Postup
- Mléko nalijeme do hrnce s těžkým dnem (jako na pudink).
- Jakmile se objeví mléčná pěna, vypneme a pěnu vyjmeme lžící.
- Rychle zchladíme, například tak, že položíme hrnec do umyvadla s vodou a ledem.
- Pokusíme se odhadnout teplotu, měla by být jako tělesná teplota, ne vyšší než 40ºC a ne nižší než 35°C.
- V tuto chvíli smícháme trochu mléka s jogurtem v malé vedlejší nádobě.
- Velmi dobře promícháme, potom nalijeme do zbytku mléka a po promíchání naléváme do uzavíratelných sklenic.
- Udržujeme v teple po dobu 8 hodin. To lze zařídit například v hrnci s teplou vodou, kterou občas dohřejeme. S nádobkami však nehýbeme!
- Takto si vyrobíme vynikající bílý jogurt, který podáváme s domácí zavařeninou nebo s ovocem. Hodí se také na domácí marinády!
Ke zhotovení domácího jogurtu se v mnoha domácnostech osvědčily pomocníci. Mrkněte se na článek o hodnocení elektrických jogurtovačů.