Domácí jogurt připravený v elektrickém jogurtovači je nejen jednoduché vyrobit, ale je také lepší pro vás a životní prostředí. Můžete si vybrat ingredience, druh mléka a příchutě tak, aby co nejvíce vyhovovaly vašemu mlsnému jazýčku.
Ingredience
- 1 polévková lžíce bílého jogurtu nebo 1 polévková lžíce jogurtových kultur
- 1 litr běžného nebo 2% mléka
Postup
- Mléko zahřívejte na středně nízkém plameni, dokud se kolem okraje neobjeví bublinky a z povrchu nebude stoupat pára.
- Odstraňte hrnec z ohně a dejte dovnitř teploměr.
- Když teplota dosáhne 43-46º C, přidejte jogurtové kultury nebo lžíci jogurtu do jedné ze sklenic.
- Přidejte trochu ohřátého mléka a pořádně promíchejte.
- Směs po troškách nalévejte zpět do hrnce a dobře promíchejte.
- Rozlijte mléko do 8 sklenic, pevně zakryjte víčky a vložte sklenice do jogurtovače.
- Dále postupujte podle pokynů vašeho jogurtovače.
- Výroba jogurtu bude trvat 6-10 hodin v závislosti na požadované kyselosti a hustotě.
- Po dokončení nechte sklenice před konzumací několik hodin vychladit v lednici.
- Jogurt můžete uchovávat v lednici až 2 týdny.