Udělejte si svůj vlastní domácí kandovaný zázvor! Jeho chuť je mnohonásobně lepší než z obchodu, čerstvější a živější. Je skvělý jen tak ke svačince nebo ho můžete přidat do různých moučníků. A jako bonus vám zbyde skvělý sirup, který je v nápojích naprosto fenomenální!
INGREDIENCE
- 500 g oloupaného zázvoru, nakrájeného na tenké plátky (ručně nebo pomocí mandolíny – je to mnohem jednodušší)
- špetka soli
- 2 šálky bílého krystalového cukru
- cukr navíc na obalování
POSTUP
- Nakrájený zázvor dáme do středního hrnce a podlijeme vodou.
- Přivedeme k varu a vaříme 30 minut.
- Necháme si 1/2 šálku zázvorové vody a poté slijeme plátky zázvoru.
- Nakrájený zázvor vložíme zpět do hrnce s odloženou zázvorovou vodou, cukrem a špetkou soli.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu na střední a vaříme odkryté po dobu 35-40 minut nebo dokud teplota na teploměru neukáže 107°C.
- Zázvor scedíme v cedníku nad miskou, abychom zachytil sirup, který si můžeme nechat do nápojů.
- Plátky zázvoru rozložíme na chladicí mřížku, kterou dáme na pečící plech a plátky co nejlépe oddělíme.
- Necháme 2 hodiny vychladnout.
- Plátky zázvoru dáme do mísy s cukrem, aby byly celé potažené.
- Poté zázvor položíme zpět na chladicí mřížku, aby tam přes noc odležel.
- Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladném místě.
- Vydrží několik měsíců.