Domácí kohout s nádivkou

Domácí kohout s nádivkou

Přestože je tento recept určen pro kohouta, dá se svým způsobem použít na jakoukoliv drůbež, ať už kuře, kachnu nebo klidně i krůtu. Fantazii se meze nekladou a když vás přepadne chuť na ptáka s nádivkou, máte inspiraci. Neváhejte omrknout také recepty na pečenou krůtu.

Ingredience:

  • 1 kohout (hmotnost cca 2 až 2 a 1/2 kg)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 120 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 150 g starého chleba
  • 200 g sušené klobásy
  • 5 – 6 stroužků česneku
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
  • 20 g polohrubé mouky
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Špetka kyseliny citronové
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Dobře očištěného kohouta dáme do tlakového hrnce i s vnitřnostmi, přidáme vodu, několik zrnek černého pepře, očištěnou mrkev i celer.
  • Vaříme v tlakovém hrnci doměkka. Pokud nemáme tlakový hrnec, použijeme ten běžný a vaříme, až je kohout měkký.
  • Po uvaření vyjmeme kohouta i se zeleninou z hrnce a jemně nakrájíme vnitřnosti a uvařenou zeleninu. Dáme do středně velké mísy.
  • Přidáme nadrobno nakrájené sušené klobásy, plátky chleba předem namočené ve vodě a vyždímané, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mletý černý pepř a sůl podle chuti.
  • Touto nádivkou naplníme uvařeného kohouta a zašijeme kuchyňskou nití. Vložíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem z 1/4 kostky ze všech stran.
  • Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Dáme péct do předehřáté trouby a podle potřeby podléváme vývarem, který jsme si nechali v tlakovém hrnci.
  • Hotového kohouta s nádivkou necháme ve vypnuté troubě a připravíme si omáčku.
  • V pánvi rozpustíme zbývající 1/4 másla, poprášíme moukou, tu orestujeme a zalijeme vývarem, cca 2 hrnky. Omáčku dochutíme špetkou kyseliny citronové, solí a mletým černým pepřem podle chuti.
Luxusní domácí nadívaný kohout plný těch nejchutnějších surovin.
Zdroj: https://tastycraze.com

Tip: Zkuste si připravit i pikantní verzi omáčky na kohouta.
Co budete potřebovat:
1 hrnek destilovaného bílého octa, 4 stroužky česneku, 1 lžičku vločkové soli, 230 g čerstvých pálivých chilli papriček a 2 – 3 polévkové lžíce medu.
Jak na to:
Smíchejte ocet, česnek a sůl ve skleněné nádobě o objemu 250 ml s dobře těsnícím víčkem. Chili papričky zbavte stopky a nasekejte nahrubo i se semínky. Přidejte do sklenice, zavíčkujte a nechte přes noc marinovat na kuchyňské lince.

Následující den nalijete obsah sklenice do malého kastrolu, vmíchejte med a přiveďte k varu na středně vysokém ohni. Vařte po dobu 5 minut, ale snažte se nevdechovat výpary z hrnce.

Přeneste směs do mixéru a mixujte po dobu asi 5 minut, aby vznikla hladká omáčka. Opět se vyhněte vdechování výparů. Přendejte do misky a podle chuti ještě přidejte med, který vmíchejte lžící. Hotovou omáčku přeceďte do čisté sklenice, která má vzduchotěsné víčko. Než budete servírovat, nechte jí vychladit v lednici.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.