Zde je kompletní popis, i s tipy, jak si vyrobit fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobit si vlastní slazený zdravý nápoj je tak snadné a hlavně zábavné!
Co budeme potřebovat
- 3,5 l vody
- 250 g cukru (bílý cukr v surovém stavu nebo třtinový cukr)
- 8 sáčků čaje nebo 4 polévkové lžíce sypaného čaje (černý, zelený nebo bílý)
- kombuchu
Na dochucení
- 200 ml šťávy
- 300 g nakrájeného ovoce
- 4 lžíce čerstvých bylinek (nebo koření)
Postup
- Připravíme si základ sladkého čaje.
- V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody.
- Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Odstraníme hrnec z plotny a přidáme čaj (pokud používáme sypaný čaj, vložíme jej nejprve do louhovací kuličky).
- Necháme alespoň 10 minut odstát, aby se čaj vylouhoval (i když je také dobré, když čaj necháme odležet několik hodin). Než budeme pokračovat, čaj vyndáme.
- Do vody ve střední, hrnci přidáme na výrobu kombuchy, cukr.
- Poté přidáme základ sladkého čaje do cukrové vody a necháme alespoň 10 minut nebo několik hodin louhovat.
- Nalijme sladký čaj do nádoby a přidáme zbývající 2,5 litru vody.
- Před přidáním připravené kombuchy zkontrolujeme zředěnou směs sladkého, abychom se ujistili, že dostatečně vychladla.
- Do zředěného sladkého čaje vmícháme připravenou kombuchu.
- Sklenici zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zajistíme gumičkou.
- Utěrka umožňuje proudění vzduchu dovnitř a ven z nádoby, což je nezbytné pro fermentaci, ale hustá tkanina a těsná gumička zabrání pronikání prachu a hmyzu.
- Umístíme sklenici někam mimo dosah přímého slunečního záření a při stálé pokojové teplotě.
- V ideálním případě chceme sklenici mít tam, kde ji můžeme během příštího týdne nebo dvou často kontrolovat. Úplná tma není nutná, jen se ujistíme, že nebude vystavena přímému slunečnímu záření.
- Kombucha nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují).
- Kombuchu necháme kvasit 7 až 14 dní, nebo dokud nám nezačne chutnat.
- Doporučuji kombuchu fermentovat alespoň 7 dní, ale opravdu neexistuje žádná minimální ani maximální doba. Kombuchu začneme ochutnávat po několika dnech (stačí si nalít trochu do sklenice).
- V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce – jako slazený čaj – ale postupně bude kyselejší a octovitější, čím déle bude fermentovat. Kolem sklenice se také začne šířit octového aroma. To je známka zdravé fermentace.
- Pokračujeme v ochutnávání každých pár dní, dokud nám nebude chutnat. Jakmile nám zachutná, je hotová.
- Přesuňte sklenici na pracovní desku, kde bude prostor pro práci.
- Poblíž máme misku, odměrku na tekutiny, několik čistých skleněných nebo plastových lahví a malý trychtýř.
- Čistýma rukama sáhneme do sklenice kombuchy a uchopíme všechny nové vrstvy, které se vytvořily a přenesme je do mísy.
- Při přenášení jí zkontrolujeme, abychom se ujistili, že na ní nejsou žádné známky plísní
- Vzniklou kombuchu rozdělíme do připravených lahví.
- Pokud chceme, přidáme do každé láhve trochu šťávy, nakrájeného ovoce, čerstvých bylinek nebo koření na dochucení.
- Pevně uzavřeme každou lahvičku.
- Uzavřené láhve kombuchy umístíme někam mimo dosah přímého slunečního záření a při pokojové teplotě po dobu 1 až 5 dní, aby měly čas nasytit.
- Kontrolujeme jí každý den otevřením jedné z lahviček. Když uslyšíme tiché prasknutí a uvidíme, jak bubliny proudí na povrch poté, co ji otevřeme, je vše připraveno.
- Všechny lahve dáme do lednice a vypijeme do dvou týdnů.
- Nenecháváme lahve s kombuchou nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve se mohou prasknout.
Hlavní body pro úspěšnou kombuchu
Kombucha se nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují), úplná tma není nutná
Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní
V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce, čím delší proces fermentace bude, tím kyselejší a octovitější se stane
Lahve s kombuchou nenecháváme nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve mohou prasknout
Otevírejte lahve s kombuchou pomalu a opatrně nad dřezem. Přesycené lahve někdy při otevření vyprsknou a způsobí nepořádek! Všechny lahvičky spotřebujte do dvou týdnů. Kombucha bude i v lednici nadále velmi pomalu kvasit a můžete si všimnout, že postupem času postupně mění chuť.