Domácí kombucha

Domácí kombucha
Příprava: 60 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 1

Zde je kompletní popis, i s tipy, jak si vyrobit fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobit si vlastní slazený zdravý nápoj je tak snadné a hlavně zábavné!

Co budeme potřebovat

  1.  3,5 l vody
  2. 250 g cukru (bílý cukr v surovém stavu nebo třtinový cukr)
  3. 8 sáčků čaje nebo 4 polévkové lžíce sypaného čaje (černý, zelený nebo bílý)
  4. kombuchu

Na dochucení

  1. 200 ml šťávy
  2. 300 g nakrájeného ovoce
  3. 4 lžíce čerstvých bylinek (nebo koření)

Postup

  1. Připravíme si základ sladkého čaje.
  2. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody.
  3. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Odstraníme hrnec z plotny a přidáme čaj (pokud používáme sypaný čaj, vložíme jej nejprve do louhovací kuličky).
  5. Necháme alespoň 10 minut odstát, aby se čaj vylouhoval (i když je také dobré, když čaj necháme odležet několik hodin). Než budeme pokračovat, čaj vyndáme.
  6. Do vody ve střední, hrnci přidáme na výrobu kombuchy, cukr.
  7. Poté přidáme základ sladkého čaje do cukrové vody a necháme alespoň 10 minut nebo několik hodin louhovat.
  8. Nalijme sladký čaj do nádoby a přidáme zbývající 2,5 litru vody.
  9. Před přidáním připravené kombuchy zkontrolujeme zředěnou směs sladkého, abychom se ujistili, že dostatečně vychladla.
  10. Do zředěného sladkého čaje vmícháme připravenou kombuchu.
  11. Sklenici zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zajistíme gumičkou.
  12. Utěrka umožňuje proudění vzduchu dovnitř a ven z nádoby, což je nezbytné pro fermentaci, ale hustá tkanina a těsná gumička zabrání pronikání prachu a hmyzu.
  13. Umístíme sklenici někam mimo dosah přímého slunečního záření a při stálé pokojové teplotě.
  14. V ideálním případě chceme sklenici mít tam, kde ji můžeme během příštího týdne nebo dvou často kontrolovat. Úplná tma není nutná, jen se ujistíme, že nebude vystavena přímému slunečnímu záření.
  15. Kombucha nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují).
  16. Kombuchu necháme kvasit 7 až 14 dní, nebo dokud nám nezačne chutnat.
  17. Doporučuji kombuchu fermentovat alespoň 7 dní, ale opravdu neexistuje žádná minimální ani maximální doba. Kombuchu začneme ochutnávat po několika dnech (stačí si nalít trochu do sklenice).
  18. V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce – jako slazený čaj – ale postupně bude kyselejší a octovitější, čím déle bude fermentovat. Kolem sklenice se také začne šířit octového aroma. To je známka zdravé fermentace.
  19. Pokračujeme v ochutnávání každých pár dní, dokud nám nebude chutnat. Jakmile nám zachutná, je hotová.
  20. Přesuňte sklenici na pracovní desku, kde bude prostor pro práci.
  21. Poblíž máme misku, odměrku na tekutiny, několik čistých skleněných nebo plastových lahví a malý trychtýř.
  22. Čistýma rukama sáhneme do sklenice kombuchy a uchopíme všechny nové vrstvy, které se vytvořily a přenesme je do mísy.
  23. Při přenášení jí zkontrolujeme, abychom se ujistili, že na ní nejsou žádné známky plísní
  24. Vzniklou kombuchu rozdělíme do připravených lahví.
  25. Pokud chceme, přidáme do každé láhve trochu šťávy, nakrájeného ovoce, čerstvých bylinek nebo koření na dochucení.
  26. Pevně ​​uzavřeme každou lahvičku.
  27. Uzavřené láhve kombuchy umístíme někam mimo dosah přímého slunečního záření a při pokojové teplotě po dobu 1 až 5 dní, aby měly čas nasytit.
  28. Kontrolujeme jí každý den otevřením jedné z lahviček. Když uslyšíme tiché prasknutí a uvidíme, jak bubliny proudí na povrch poté, co ji otevřeme, je vše připraveno.
  29. Všechny lahve dáme do lednice a vypijeme do dvou týdnů.
  30. Nenecháváme lahve s kombuchou nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve se mohou prasknout.

Hlavní body pro úspěšnou kombuchu
Kombucha se nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují), úplná tma není nutná

Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní

V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce, čím delší proces fermentace bude, tím kyselejší a octovitější se stane

Lahve s kombuchou nenecháváme nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve mohou prasknout

Otevírejte lahve s kombuchou pomalu a opatrně nad dřezem. Přesycené lahve někdy při otevření vyprsknou a způsobí nepořádek! Všechny lahvičky spotřebujte do dvou týdnů. Kombucha bude i v lednici nadále velmi pomalu kvasit a můžete si všimnout, že postupem času postupně mění chuť.

Fermentovaný zdravý nápoj ze zeleného nebo černého čaje plný vitamínů.
Zdroj: blog.piquetea.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.