Domácí sirup z kopřiv

Domácí sirup z kopřiv
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 1

Bylinu na výrobu sirupu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.

Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení – vykašlávání krve či krvavé zvracení

Co budeme potřebovat

  • 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
  • 1 omytý citron nebo pomeranč
  • 2 kávové lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 l vody
  • asi 1,3 kg cukru

 Postup

  1. Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme.
  2. Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a dáme do nerezové nebo skleněné mísy.
  3. Zalijeme svařenou vodou s citronem.
  4. Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout, asi 5 minut.
  5. Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená, a necháme stát 24 hodin.
  6. Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr.
  7. Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru.
  8. Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr.
  9. Sbíráme pěnu, která se tvoří.
  10. Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu.
  11. Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme.
  12. Pro jistotu můžeme sterilovat při 80°C.
  13. Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci.

Pokud vás recepty zaujaly, můžete zkusit i připravit kopřivovou polévku, kopřivovou nádivku, nebo použít kopřivu jako bylinku.

Lahvičky plné zlatého sirupu.
Zdroj: craftinvaders.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.