Bylinu na výrobu sirupu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.
Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení – vykašlávání krve či krvavé zvracení
Co budeme potřebovat
- 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
- 1 omytý citron nebo pomeranč
- 2 kávové lžičky kyseliny citronové
- 1,5 l vody
- asi 1,3 kg cukru
Postup
- Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme.
- Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a dáme do nerezové nebo skleněné mísy.
- Zalijeme svařenou vodou s citronem.
- Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout, asi 5 minut.
- Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená, a necháme stát 24 hodin.
- Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr.
- Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru.
- Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr.
- Sbíráme pěnu, která se tvoří.
- Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu.
- Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme.
- Pro jistotu můžeme sterilovat při 80°C.
- Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci.
Pokud vás recepty zaujaly, můžete zkusit i připravit kopřivovou polévku, kopřivovou nádivku, nebo použít kopřivu jako bylinku.