Tento recept na jahodový dezert vyžaduje trochu úsilí a zkušeností, ale chutná stejně dobře, jako vypadá. Lahodný dezert plněný pudinkem a podávaný s anglickým jahodovým sorbetem.
Co budeme potřebovat
Na krém z bílé čokolády
- 85 g bílé čokolády (nasekané)
- 250 g cukru
- 45 g hladké mouky
- 45 g kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 500 ml teplého mléka
- Lžička vanilkového extraktu
- 200 g rozváleného listového těsta
- Lžíce cukru
- 375 g na čtvrtky nakrájených čerstvých jahod (nebo malin)
Na šlehačku
- 310 ml 35% smetany
- 60 g cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 60 g moučkového cukru
- Lžička vody
- 125 g jahodového džemu (nebo malinového džemu)
Postup
- Čokoládu vložíme do misky a dáme jí stranou
- V hrnci mimo plotnu si smícháme cukr, mouku a kukuřičný škrob
- Přidáme vejce a šleháme do hladka
- Postupně vmícháme mléko
- Hrnec přendáme na plotnu a na střední teplotu za stálého šlehání, směs přivedeme k varu
- Vaříme asi 1 minutu
- Přidáme čokoládou a vanilku
- Mícháme metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí
- Hrnec přikryjeme potravinářskou fólií a necháme krém vychladnout, chladíme, dokud krém zcela nevychladne
- S roštem ve střední poloze předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Plech na pečení vyložíme pečicím papírem
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto na dva přibližně stejné obdélníky
- Těsto posypeme cukrem a válečkem lehce přejedeme, aby se cukr vtlačil do těsta
- Těsto položíme na plech
- Přikryjeme ho pečicím papírem a položíme na něj druhý plech, aby se na těstě netvořily bublinky a nekroutilo se
- Pečeme asi 20 minut, dokud těsto není zlatohnědé
- Nakonec po vyndání odstraníme horní plech a pečicí papír a těsto necháme vychladnout na mřížce
- Mezitím si v míse ušleháme smetanu s cukrem a vanilkou, dokud nevznikne tuhá směs
- Tu umístíme do lednice
- Na polevu si v misce smícháme cukr a vodu
- Tu si přelijeme do malého uzavíratelného plastového sáčku a dáme stranou
- Listově těsto si rozřízneme na poloviny
- Vezmeme jeden obdélník a něj přidáme ⅓ krému, který po něm rozetřeme
- Přidáme ⅓ jahod a lehce je zatlačíme do krému
- Přikryjeme je druhým dílem listového těsta, znovu ho potřeme krémem a přiklopíme třetím dílem listového těsta
- Přidáme šlehačku a posypeme zbylými jahodami
- Nakonec kremeš přikryjeme posledním kouskem těsta a potřeme marmeládou
- Odřízneme jeden konec plastového sáčku, kam jsme vlili polevu
- Polevou na marmeládu nakreslíme rovné čáry rovnoběžné s šířkou listového těsta
- Poté špejlí tyto čáry projedeme, abychom vytvořili motiv mramoru
- Krémeš řezy umístíme alespoň na 2 hodiny do lednice, než je budeme podávat
V tomto receptu na kremeš lze kombinovat různé druhy ovoce. Nezůstávejte jen u jahod, ale přidejte borůvky, maliny, nebo třeba konzervované mandarinky. Jen nezapomeňte mandarinky nechat okapat, ať vám nepromáčí celé těsto!
Vylepšete celý dezert pravou a nefalšovanou domácí marmeládou podle našeho postupu, který tento recept na kremeše s čerstvým ovocem zdokonalí.