Kváskový chleba je nadmíru dobrý a hlavně zdraví prospěšný. Jasně, že klasické droždí, které zakoupíme v obchodě konkurenci nemá.
INGREDIENCE
- 10 g startovacího kvásku
- 1 a ⅓ hrnku vody
- 2 lžičky soli
- 4 hrnky chlebové mouky
POSTUP
- Ze startovacího kvásku si odebereme 10 gramů, přidáme k němu 25 g vody a 25 g mouky, smícháme a necháme kynout do dvojnásobného objemu.
- Zabere to 4-12 hodin.
- Hotový kvásek si dáme do mísy, přidáme k němu vodu, mouku, sůl a těsto důkladně zpracujeme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
- Poté si těsto na pomoučeném vále roztáhneme a složíme jako zavinovačku.
- Následně jej přeložíme ještě na polovinu a vytvarujeme kouli.
- Necháme opět kynout 30 minut.
- Tento proces ještě opakujeme jednou až dvakrát.
- Odteď necháme chléb fermentovat 7-10 hodin při pokojové teplotě.
- Měli bychom vidět, jak těsto krásně bublá a znásobuje svůj objem.
- Bochník ještě naposled vytvarujeme do koule, kterou vymačkáme, aby vylezly přebytečné bubliny.
- Necháme kynout další hodinu a půl již v nádobě vyložené pečicím papírem.
- Plech nebo hrnec, může být litinový nebo smaltovaný, si dáme do trouby nahřát.
- Do horkého hrnce pak opatrně vyklopíme bochník chleba, který pak ještě ostrým nožem nařízneme uprostřed.
- Pečeme na 230°C asi 25-30 minut.