Domácí kynuté buchty s náplní

Domácí kynuté buchty s náplní

Šel Honza do světa, nesl si uzlíček a v něm od maminky měl upečené buchty. Buchty plněné tvarohem a povidly. A tady bude jen na vás, čím si buchty naplníte. Tak jen do toho!

Ingredience

  • 150 ml plnotučného mléka, teplého
  • 1 1/2 čajové lžičky aktivního suchého droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 velké vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 325 g hladké mouky
  • meruňkový džem, povidla, tvaroh (náplň dle chuti)
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  • Ve velké misce posypte droždí teplým mlékem a odložte jej na 10 minut, aby se droždí rozpustilo a aktivovalo.
  • Ruční metličkou vmícháme cukr, vejce, rozpuštěné (mírně vychlazené) máslo, vanilku a sůl.
  • Přimíchejte asi 200 g mouky, abyste získali husté těsto.
  • Poté uchopte vařečku místo metliček a postupně zamíchejte zbytek mouky do těsta.
  • Rukama dalších 5 minut prohnětávejte těsto. Může lepit, v tom případě si kapkou oleje namažte ruce a zpracovávejte těsto bez přisypávání další mouky.
  • Poté těsto necháte kynout, zakryté kuchyňskou utěrkou při teplé pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně 45minut až 1 hodinu.
  • Těsto přeneste na lehce pomoučenou pracovní desku a rozdělte ho na 12 stejných kousků. Kousky, se kterými zrovna nepracujete, udržujte zakryté.
  • Přehněte okraje každého kousku do středu několikrát, abyste získali pěknou kouli s hladkým povrchem na spodní straně. Srovnejte každou kouli dlaní do kruhu o průměru 3 až 3 ½ palce, přičemž střed udržujte mírně silnější než okraje.
  • Do středu každého kruhu dejte 1 čajovou lžičku náplně (džem, povidla, tvaroh) a těsto následně omotejte kolem náplně, abyste náplň utěsnili a vznikla vám opět kulička.
  • Každou takto vytvořenou buchtu vložte utěsněnou stanou na lehce pomoučený povrch, dokud nemáte všechny hotové.
  • Nechte rozpustit máslo a následně jím vymažte pečící plech, kam následně přendáte vytvořené buchty.
  • Buchty zakryjte utěrkou a nechte ještě na 30 minut vykynout, poté je potřete rozpuštěným máslem.
  • Pečte je při 180°C v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud nemají zlatohnědou barvu.
  • Poté je vyjměte z trouby, nechte 5 až 10 minut vychladnout a nakonec je podávejte poprášené moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Lahodné buchty s meruňkovou náplní a moučkovým cukrem.
zdroj: lilvienna.com

Pakliže toužíte po něčem slaném na zub, mrkněte na slané recepty z listového těsta. Určitě si některý z nich oblíbíte.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.