Šel Honza do světa, nesl si uzlíček a v něm od maminky měl upečené buchty. Buchty plněné tvarohem a povidly. A tady bude jen na vás, čím si buchty naplníte. Tak jen do toho!
Ingredience
- 150 ml plnotučného mléka, teplého
- 1 1/2 čajové lžičky aktivního suchého droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 velké vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 325 g hladké mouky
- meruňkový džem, povidla, tvaroh (náplň dle chuti)
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Ve velké misce posypte droždí teplým mlékem a odložte jej na 10 minut, aby se droždí rozpustilo a aktivovalo.
- Ruční metličkou vmícháme cukr, vejce, rozpuštěné (mírně vychlazené) máslo, vanilku a sůl.
- Přimíchejte asi 200 g mouky, abyste získali husté těsto.
- Poté uchopte vařečku místo metliček a postupně zamíchejte zbytek mouky do těsta.
- Rukama dalších 5 minut prohnětávejte těsto. Může lepit, v tom případě si kapkou oleje namažte ruce a zpracovávejte těsto bez přisypávání další mouky.
- Poté těsto necháte kynout, zakryté kuchyňskou utěrkou při teplé pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přibližně 45minut až 1 hodinu.
- Těsto přeneste na lehce pomoučenou pracovní desku a rozdělte ho na 12 stejných kousků. Kousky, se kterými zrovna nepracujete, udržujte zakryté.
- Přehněte okraje každého kousku do středu několikrát, abyste získali pěknou kouli s hladkým povrchem na spodní straně. Srovnejte každou kouli dlaní do kruhu o průměru 3 až 3 ½ palce, přičemž střed udržujte mírně silnější než okraje.
- Do středu každého kruhu dejte 1 čajovou lžičku náplně (džem, povidla, tvaroh) a těsto následně omotejte kolem náplně, abyste náplň utěsnili a vznikla vám opět kulička.
- Každou takto vytvořenou buchtu vložte utěsněnou stanou na lehce pomoučený povrch, dokud nemáte všechny hotové.
- Nechte rozpustit máslo a následně jím vymažte pečící plech, kam následně přendáte vytvořené buchty.
- Buchty zakryjte utěrkou a nechte ještě na 30 minut vykynout, poté je potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte je při 180°C v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud nemají zlatohnědou barvu.
- Poté je vyjměte z trouby, nechte 5 až 10 minut vychladnout a nakonec je podávejte poprášené moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Pakliže toužíte po něčem slaném na zub, mrkněte na slané recepty z listového těsta. Určitě si některý z nich oblíbíte.