Lehké a sladké koblihy buď po americkém způsobu, s dírou uprostřed, nebo plněné marmeládou či čokoládou. Na kterou máte chuť? Vyzkoušejte recept na domácí koblížky.
Ingredience
- 225 ml plnotučného mléka, teplé
- 50 g cukru
- jedno balení droždí
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 150 g másla, rozpuštěného
- 400 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- olej na smažení
- cukr se skořicí na obalování
- džem, nutella, šlehačka dle vaší chuti
Postup
- Na přípravu těsta si zahřejte mléko, dokud nebude příjemně teplé.
- Mléko přelijte do misky, přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil.
- Přidejte droždí a opět promíchejte, nechte přibližně 10 minut odpočívat, dokud nezačne kvásek pracovat.
- Do další velké misky dejte dvě rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a promíchejte, aby se spojily.
- Přidejte rozpracovaný kvásek.
- Přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Míchejte dalších 5-8 minut, aby se s těstem následně dobře pracovalo.
- Poté nechte těsto na chvíli odpočinout a připravte si olejem vymazanou mísu.
- Těsto přendejte do olejem vymazané misky, posypte trochou mouky, zakryjte a nechte v teple nakynout přibližně 90 minut, dokud neznásobí svůj objem.
- Po uplynuté době vyjměte těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku 1/2 až 1/3 palce a vyřízněte koblihy.
- Vykrájené koblihy vyskládejte na malinko olejem vymazaný plech, kde je nakonec všechny ještě překryjete utěrkou a necháte asi 1 hodinu vykynout.
- Do hrnce či litinové pánve nalijte olej a rozpalte jej na středním ohni.
- Opatrně, aby jste se nepopálili, vkládejte koblihy do rozpáleného oleje a smažte je do zlatova z každé strany.
- Poté pomocí lžic či vidliček vyjměte koblihy z oleje a položte je na plech vyskládaný papírovými ručníky, abyste odstranili přebytek oleje a mastnoty. Nechte je mírně vychladnout.
- Nakonec je obalte ve smíchaném cukru se skořicí a popř. naplňte džemem či nutellou.
Je libo místo odpolední kávy osvěžující koktejl? Žádný problém! Nechte se inspirovat nejlepšími recepty na koktejly z mléka.