Majonéza je prakticky základem receptu na pochoutkový salát. A co může být lepší než pravá domácí majonéza, u které víte, co do ní dáváte, není plná barviv, konzervantů a navíc recept na ní je neskutečně jednoduchý.
Co budeme potřebovat
- 2 vaječné žloutky
- Vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 500 ml oleje
- 1-2 lžíce bílého vinného octa
- Šťáva z ½ citronu
- Sůl
Postup
- V míse si ušleháme žloutky
- Poté přidáme hořčici a společně se žloutky šleháme
- Postupně začneme přidávat ½ oleje a pokračujeme v nepřetržitém šlehání 3-5 minut
- Když přidáme polovinu oleje, zašleháme lžíci octa
- Postupně přidáváme druhou polovinu zbývajícího oleje
- Majonézu dochutíme solí, citronovou šťávou
- Ochutnáme a popřípadě přidáme ještě jednu lžící octa