Kdo ochutnal tento arménský medovník, už nechce jiný.
INGREDIENCE:
- 250 g hery
- 3 vejce
- 3 lžíce tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky 00 extra
- 1 lžičku jedlé sody
- pořádná hrst vlašských ořechů na ozdobení
Na krém:
- 1 konzerva karamelového Salka (mléčného karamelu)
- 300 g másla
POSTUP:
- Do misky vložíme heru a necháme ji pomalu rozpustit ve vodní lázni.
- Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.
- Předehřejeme troubu na 170°C.
- Směs v misce mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
- Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
- Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme dortovou formu.
- Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme těsto v co nejtenčí vrstvě.
- Placku pečeme dozlatova (sedm až deset minut) a totéž provedeme i s ostatními.
- Upečené placky okrájíme.
- Okraje nevyhazujeme, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
- Vyrobíme krém a posypku.
- Máslo a mléčný karamel vyšleháme do hladka.
- Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta.
- Kraje vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme a přimícháme k nim nadrobno nasekané ořechy.
- Sestavíme dort.
- Rozetřeme krém na první plát.
- Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem.
- Opakujeme tak dlouho, dokud nám nedojdou medovníkové pláty.
- Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
- Necháme aspoň do druhého dne odležet.