Tento recept nepracuje s klasickým rajčatovým základem, který se používá ve většině receptů na pizzu. Naopak přichází s něčím inovativním a netypickým. Je to kombinace aromatického plesnivého sýra s jemnou chutí cukety. Vyzkoušejte a uvidíte, že vás tato pochoutka mile překvapí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 20 g droždí
- ½ lžičky cukru
- 500 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- Lžička soli
Na náplň
- Střední cuketa (nakrájená)
- Kůra z jednoho citronu
- Lžíce olivového oleje
- Hrst lístků máty
- 150 g rokfóru (nebo nivy)
- 150 g mozzarelly
- 3 lžíce dýňových semínek
Postup
- Na pizzové těsto si smícháme rozdrobené droždí s vlažnou vodou a cukrem
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek
- V míse si poté smícháme mouku, sůl, kvásek a olej
- Postupně přiléváme přibližně 300 ml vlažné vody a propracováváme do těsta
- Vypracované těsto přemístíme na pomoučený vál a důkladně prohněteme
- Těsto musí být pružné a nesmí lepit
- Vytvoříme bochánek, který posypeme hladkou moukou
- Přikryjeme utěrkou a necháme ho alespoň 30 minut kynout
- Cuketu si mezitím omyjeme, oloupeme a nakrájíme pomocí škrabky na tenké proužky
- Vložíme jí do mísy, do které zároveň přidáme citronovou kůru, olej, sůl a pepř
- Promícháme a necháme marinovat
- Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů
- Těsto si rozdělíme na 3 přibližně stejně velké kusy a ty vyválíme do tvaru pizzy
- Přendáme ho na plech s pečícím papírem a pokládáme ingredience na pizzu
- Začneme s marinovanou cuketou, dále přidáme mátu, rokfór, mozzarellu a dýňová semínka
- Vložíme do trouby a pečeme 6-8 minut, dokud se těsto po okrajích nenafoukne a nezazlátne
- Upečenou pizzu ještě pokapeme olejem a nakrájíme jí k podávání
Pokud by vám v tomto receptu s mozzarellou přece jen chyběl základ, použijte bazalkové pesto nebo smetanový sýr. Těsto tak bude o trochu vláčnější.
Prohlédněte si tyto recepty na pizzu a načerpejte inspiraci pro další vaření.