Domácí nakládané zelí

Domácí nakládané zelí
Příprava: 20 minut Počet porcí: 1

Základní recept na kysané zelí tak, jak jej znaly už naše prababičky. 

INGREDIENCE

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžíce soli
  • voda

POSTUP:

  1. Omyjte zelí a odstraňte všechny vnější zvadlé listy.
  2. Ostrým nožem nakrájejte zelí nejprve na čtvrtiny a poté na tenké proužky.
  3. Vložte zelí do velké mísy a osolte. Důkladně promíchejte.
  4. Pomocí vařečky nebo pěsti se snažte zelí mírně rozdrtit, aby začalo uvolňovat šťávu. Nechte cca 10 minut v klidu.
  5. Pěchujte zelí do sklenice, tak, aby v něm bylo co nejméně vzduchu. Zalijte šťávou ze zelí a nahoru položte závaží – sklenici s vodou nebo pečlivě omytý oblázek. Pokud nemáte dost vody ze zelí, dolijte osolenou vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené.
  6. Uzavřete sklenici a nechte týden na teplém místě. Pokud je potřeba, dolévejte slanou vodu. Po týdnu můžete ochutnat, nebo nechat dále kvasit na chladném místě. 

Tip: Tradiční recepty nakládání zelí do sudu často obsahují i celý kmín pro dochucení nebo skývu chleba, která napomáhá kvašení. Vyzkoušet můžete i kombinaci s jinými druhy zeleniny, například nastrouhané mrkve nebo cibule.

Klasický recept na kysané bílé zelí.
Zdroj: theprairiehomestead.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.