Základní recept na kysané zelí tak, jak jej znaly už naše prababičky.
INGREDIENCE
- 1 hlávka bílého zelí
- 1 lžíce soli
- voda
POSTUP:
- Omyjte zelí a odstraňte všechny vnější zvadlé listy.
- Ostrým nožem nakrájejte zelí nejprve na čtvrtiny a poté na tenké proužky.
- Vložte zelí do velké mísy a osolte. Důkladně promíchejte.
- Pomocí vařečky nebo pěsti se snažte zelí mírně rozdrtit, aby začalo uvolňovat šťávu. Nechte cca 10 minut v klidu.
- Pěchujte zelí do sklenice, tak, aby v něm bylo co nejméně vzduchu. Zalijte šťávou ze zelí a nahoru položte závaží – sklenici s vodou nebo pečlivě omytý oblázek. Pokud nemáte dost vody ze zelí, dolijte osolenou vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené.
- Uzavřete sklenici a nechte týden na teplém místě. Pokud je potřeba, dolévejte slanou vodu. Po týdnu můžete ochutnat, nebo nechat dále kvasit na chladném místě.
Tip: Tradiční recepty nakládání zelí do sudu často obsahují i celý kmín pro dochucení nebo skývu chleba, která napomáhá kvašení. Vyzkoušet můžete i kombinaci s jinými druhy zeleniny, například nastrouhané mrkve nebo cibule.