Okurka je oblíbená letní ingredience do mnoha salátů a dalších pokrmů studené kuchyně, ale také se z ní připravuje účinná pleťová maska. Ovšem takové ledově vychlazené pití, jehož základní složkou je právě okurka vás vždy potěší a osvěží.
Ostatně už jste zkoušeli použít okurku na omáčku, ať už z těch kyselých či čerstvých? Pokud ještě ne, pak se podívejte na jednoduché recepty na omáčky z okurek jako vynikající hlavní chod.
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 0,5 – 1 hrnek hnědého cukru
- 1 salátová okurka
- 6 chemicky neošetřených citronů
- led
Postup:
- Nejdříve začneme uvařením jednoduchého cukrového sirupu.
- Do malého hrnce nasypeme hnědý cukr a zalijeme vodou. Stačí půl hrnku, pokud nechceme příliš sladký nápoj, ale ani celý hrnek neuškodí pro milovníky sladšího pití.
- Na středním ohni přivedeme za stálého míchání k varu.
- Počkáme, dokud se cukr úplně nerozpustí a odstavíme asi na 5 minut.
- Poté ještě teplé vložíme do chladničky a necháme zcela vychladnout cca 1 hodinu.
- Připravíme si mixér, vhodíme do něj na plátky či kousky nakrájenou okurku a důkladně rozmixujeme.
- Hned pak si vyndáme misku, dáme na ní síto a vlijeme okurku, kterou přes síto procedíme.
- Necháme okapat, až dužina pustí veškerou tekutinu a my zaplníme zhruba 75 % hrnku.
- Vezmeme džbán, vlijeme do něj tekutinu z okurek, přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z citronů a vychlazený cukrový sirup.
- Přisypeme led podle libosti a dolijeme studenou vodou.
- Při servírování můžeme ozdobit okurkou, citronem, mátou nebo také kouskem ovoce. Záleží na fantazii.