Domácí paštika z jater

Domácí paštika z jater

Poslední dobou si domácí vaření získalo mnoho příznivců. Pro fanoušky paštik jsme připravili zajímavý recept z kuřecích jater, kterým sekunduje česnek, tymián a také brandy. Příprava není nijak náročná a výsledný výtvor vás potěší.

Ingredience:

  • 6 lžic neslaného másla
  • 2 šalotky
  • 600 kuřecích jater
  • Sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kapary
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/4 hrnku brandy
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Postup:

  • Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně i tuku, propláchneme a necháme na cedníku okapat.
  • Připravíme si pánev, dáme do něj 2 lžíce másla a na středním ohni necháme rozpustit.
  • Za stálého míchání jej necháme 3 – 5 minut pracovat, aby získalo hnědou barvu.
  • Nesmí se spálit, čas je potřeba upravit podle potřeby.
  • Jakmile získá máslo tu správnou barvu, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou šalotku.
  • Restujeme po dobu 1 minuty.
  • Přihodíme játra a rozprostřeme je, aby se opékala rovnoměrně.
  • Pečeme asi 2 minuty, a když získají hnědý nádech, osolíme je a otočíme.
  • Znovu opékáme cca 2 minuty.
  • Ve chvíli, kdy jsou játra hotová z obou stran, přidáme kapary, prolisovaný česnek, tymián a restujeme další minutu.
  • Pánev odstavíme a přilijeme brandy.
  • Zamícháme a pánev opatrně vrátíme na plotnu.
  • Kdyby se stalo, že nám brandy nečekaně vzplane, jednoduše zakryjeme pánev pokličkou a chvíli počkáme.
  • Pokud je to v pořádku, zvyšte teplotu na maximum a nechte brandy vařit zhruba 1 – 2 minuty.
  • Odstavíme a necháme směs vychladnout.
  • Nachystáme si kuchyňského robota a přendáme vychladlou směs do nádoby.
  • Pomocí pulzního tlačítka několikrát promícháme.
  • Přidáme zbývající 4 lžíce másla, smetanu a důkladně rozmixujeme.
  • Uložíme do skleněné či porcelánové misky a dáme do lednice.
  • Před konzumací ji necháme zhruba 1 hodinu vychladit.
  • Co se týká trvanlivosti, tak v lednici nám vydrží týden.

Tip: Prodloužení trvanlivosti paštiky je možné, když vršek zalijeme rozpuštěným sádlem. Vždy když odebereme kousek paštiky, znovu zalijeme sádlem, aby se otvor zacelil a paštika se nekazila.

Luxusní játrová pomazánka s vůní česneku a tymiánu.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Rychlý tip na játra s rýží
Pokud nemáme čas na zdlouhavé vaření a přesto máme chuť na játra, zkusme si je udělat tzv. z jednoho hrnce. Do středně velkého hrnce dáme rozpustit 1/2 kostky másla, přihodíme 300 g očištěných kuřecích jater, zasypeme 1 hrnkem dlouhozrnné rýže (neuvařené), osolíme, opepříme a zalijeme 2 hrnky vody. Vaříme na mírném ohni až dokud není rýže měkká a neodpaří se voda. Důležité je občas směs promíchat. Podáváme teplé.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.