Poslední dobou si domácí vaření získalo mnoho příznivců. Pro fanoušky paštik jsme připravili zajímavý recept z kuřecích jater, kterým sekunduje česnek, tymián a také brandy. Příprava není nijak náročná a výsledný výtvor vás potěší.
Ingredience:
- 6 lžic neslaného másla
- 2 šalotky
- 600 kuřecích jater
- Sůl podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kapary
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/4 hrnku brandy
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně i tuku, propláchneme a necháme na cedníku okapat.
- Připravíme si pánev, dáme do něj 2 lžíce másla a na středním ohni necháme rozpustit.
- Za stálého míchání jej necháme 3 – 5 minut pracovat, aby získalo hnědou barvu.
- Nesmí se spálit, čas je potřeba upravit podle potřeby.
- Jakmile získá máslo tu správnou barvu, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou šalotku.
- Restujeme po dobu 1 minuty.
- Přihodíme játra a rozprostřeme je, aby se opékala rovnoměrně.
- Pečeme asi 2 minuty, a když získají hnědý nádech, osolíme je a otočíme.
- Znovu opékáme cca 2 minuty.
- Ve chvíli, kdy jsou játra hotová z obou stran, přidáme kapary, prolisovaný česnek, tymián a restujeme další minutu.
- Pánev odstavíme a přilijeme brandy.
- Zamícháme a pánev opatrně vrátíme na plotnu.
- Kdyby se stalo, že nám brandy nečekaně vzplane, jednoduše zakryjeme pánev pokličkou a chvíli počkáme.
- Pokud je to v pořádku, zvyšte teplotu na maximum a nechte brandy vařit zhruba 1 – 2 minuty.
- Odstavíme a necháme směs vychladnout.
- Nachystáme si kuchyňského robota a přendáme vychladlou směs do nádoby.
- Pomocí pulzního tlačítka několikrát promícháme.
- Přidáme zbývající 4 lžíce másla, smetanu a důkladně rozmixujeme.
- Uložíme do skleněné či porcelánové misky a dáme do lednice.
- Před konzumací ji necháme zhruba 1 hodinu vychladit.
- Co se týká trvanlivosti, tak v lednici nám vydrží týden.
Tip: Prodloužení trvanlivosti paštiky je možné, když vršek zalijeme rozpuštěným sádlem. Vždy když odebereme kousek paštiky, znovu zalijeme sádlem, aby se otvor zacelil a paštika se nekazila.
Rychlý tip na játra s rýží
Pokud nemáme čas na zdlouhavé vaření a přesto máme chuť na játra, zkusme si je udělat tzv. z jednoho hrnce. Do středně velkého hrnce dáme rozpustit 1/2 kostky másla, přihodíme 300 g očištěných kuřecích jater, zasypeme 1 hrnkem dlouhozrnné rýže (neuvařené), osolíme, opepříme a zalijeme 2 hrnky vody. Vaříme na mírném ohni až dokud není rýže měkká a neodpaří se voda. Důležité je občas směs promíchat. Podáváme teplé.