Tento recept na domácí pita chléb se snadno připravuje, protože vyžaduje pouze několik ingrediencí, které již možná máte doma po ruce! Vypracujte velmi jednoduché těsto, nechte ho vykynout a zažijte kouzlo čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domácího pita chleba.
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 130 g řeckého jogurtu
- 120 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- Lžíce cukru
- Lžička suchého aktivního droždí
- Lžička soli
Postup
- Mouku, cukr, droždí a sůl dáme do mísy
- Přidáme vodu, jogurt a olivový olej
- Vše promícháme, a jakmile se těsto spojí, rukama ho v míse zlehka prohněteme, dokud se dobře nezapracuje
- Mísu přikryjeme a těsto necháme hodinu kynout (nijak výrazně nevykyne)
- Těsto vyklopíme na dobře pomoučenou pracovní plochu
- Krátce ho znovu prohněteme a vytvarujeme do bochánku
- Bochánek nakrájíme na šest stejných kusů
- Každou část vyválíme, na placičku
- Pokud je těsto lepivé, přidáme další mouku
- Jednotlivé plátky pita uchováváme oddělené mastným papírem a přikryté vlhkou utěrkou
- Rozpálíme si velkou nepřilnavou pánev, kterou vymažeme trochou olivového oleje
- Pitu smažíme na vysokou teplotu, několik minut z každé strany, dokud nebude pěkně zbarvená dozlatova
- Jednotlivé plátky chleba uchováváme v teple nebo je před podáváním opékáme na pánvi nebo grilujeme v troubě, aby se ohřály