Domácí pizza Margherita

Domácí pizza Margherita

Ochutnejte tuto luxusní pizzu připravovanou ve standardní troubě z běžných surovin, kterou budete chtít dělat znovu a znovu.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička krystalového cukru
  • ½ čajové lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • ¾ lžičky soli
  • 200 ml (40 °C až 46 °C) teplé vody
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • krupice a hladká mouka na posypání pizzy

Na rajčatový základ:

  • 1 šálek pyré nebo drcených konzervovaných rajčat San Marzano
  • 2-3 stroužky čerstvého česneku, prolisované
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje plus více na pokapání
  • 2-3 velké špetky soli podle chuti
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Na povrch pizzy:

  • 2-3 lžíce jemně nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano plus další
  • 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na cca centimetrové kostky
  • 5-6 velkých lístků čerstvé bazalky plus další na ozdobu
  • sušené vločky červeného chilli (volitelně)

Postup

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl.
  2. Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte.
  3. Těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a tři minuty hněťte.
  4. Poprašte moukou podle potřeby.
  5. Asi po 3 minutách by mělo být hladké, lehce elastické a lepivé.
  6. Mísu vymažte olivovým olejem a vložte těsto do mísy.
  7. Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě po dobu 2 hodin.
  8. Umístěte kámen na pizzu na druhý horní rošt vaší trouby a předehřejte troubu na 285 °C (nebo alespoň na 260 stupňů) po dobu minimálně 1 hodiny.
  9. V misce smíchejte rajčata, česnek, olivový olej, pepř a sůl.
  10. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
  11. Položte těsto na talíř, přikryjte plastovou fólií a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
  12. Posypte lopatu na pizzu lžící krupice a poprašte hladkou moukou.
  13. Natáhněte kouli těsta do zhruba 25 cm kruhu.
  14. Pokud těsto vyskočí nebo je příliš pružné, nechte ho dalších pět minut odpočívat.
  15. Okraje těsta mohou být o něco silnější, ale ujistěte se, že střed těsta je tenký.
  16. Těsto přeneste na lopatu.
  17. Těsto lehce pokapejte olivovým olejem.
  18. Přidejte na těsto zhruba ½ šálku rajčatové omáčky a ponechejte na všech stranách okraj .
  19. Omáčku rovnoměrně rozetřete.
  20. Na omáčku nasypte lžíci sýra parmigiano-reggiano.
  21. Přidejte polovinu mozzarelly nakrájené na kostky a rovnoměrně ji rozložte po celé pizze.
  22. Natrhejte několik lístků bazalky a posypte pizzu.
  23. Pizzu z lopaty jemně posuňte na kámen.
  24. Pečte 7 až 8 minut, nebo dokud kůrka a okraje nebudou zlatavě hnědé.   
  25. Pizzu lopatou vyjměte z trouby, přendejte na dřevěné prkénko, pokapejte vršek olivovým olejem, posypte trochou sýra a šifonádou z čerstvé bazalky.
  26. Nakrájejte a ihned podávejte.
Pizza s rajčatovým základem, mozzarellou a bazalkou servírovaná na prkýnku.
www.abeautifulplate.com

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.