Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Domácí rohlíky a houstičky se pečou z kynutého těsta. V tom tkví jediný háček domácího pečení – od vysypání mouky do mísy po zakousnutí se do rohlíku uběhnou asi 2 hodiny. Obejít to můžeme „nočním“ kynutím, které může probíhat i v chladu!

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • hrnek vody
  • 60 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • mák, kmín  na posyp dle chuti
  • mléko na pomazání

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Vytvarujeme rohlíčky.
  7. Rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce.
  8. Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout.
  9. Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.
  10. Uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  11. Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě.
  12. Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem.
  13. Když ho potřeme celým rozšlehaným vajíčkem (nebo i jen žloutkem či bílkem), bude nazlátlé.
  14. Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením.
  15. Upečené necháme chladnout na mřížce (kde chladne i odspoda, aby nevlhlo).
  16. Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit.
  17. Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
Bílé rohliky.
www.nelkafood.sk

Vyzkošuejte i naše oblíbené recepty na sladké pečivo z kynutého těsta pro mlsné jazýčky. Nechte se inspirovat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.