Domácí rohlíky a houstičky se pečou z kynutého těsta. V tom tkví jediný háček domácího pečení – od vysypání mouky do mísy po zakousnutí se do rohlíku uběhnou asi 2 hodiny. Obejít to můžeme „nočním“ kynutím, které může probíhat i v chladu!
INGREDIENCE
- 1/2 kg hladké mouky
- hrnek vody
- 60 g másla
- 10 g sušeného droždí
- 1 vejce
- sůl
- mák, kmín na posyp dle chuti
- mléko na pomazání
POSTUP
- Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
- Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
- Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- Přidáme vlahý tuk, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
- Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Vytvarujeme rohlíčky.
- Rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce.
- Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout.
- Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.
- Uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě.
- Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem.
- Když ho potřeme celým rozšlehaným vajíčkem (nebo i jen žloutkem či bílkem), bude nazlátlé.
- Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením.
- Upečené necháme chladnout na mřížce (kde chladne i odspoda, aby nevlhlo).
- Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit.
- Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
Vyzkošuejte i naše oblíbené recepty na sladké pečivo z kynutého těsta pro mlsné jazýčky. Nechte se inspirovat!