Připravte si doma lahodný džem z červeného rybízu, který má krásně zářivou barvu a chutná naprosto božsky!
Ingredience asi na 6 menších skleniček
- 1 kg červeného rybízu
- 0,5 kg cukru krystal
- 0,5 balíčku želírovacího přípravku (Gelfix)
Postup
- Rybíz oberte z větviček a omyjte ho, aby na něm nic nezůstalo.
- Následně rybíz nasypte do hrnce, přiklopte ho poklicí a dejte vařit na mírný plamen.
- Můžete ho malinko rozmačkat.
- Když přijde rybíz k varu, dejte plamen na plno a vařte ho dál, dokud se neodpaří asi tak čtvrtina šťávy.
- V tuto chvíli je čas přidat do hrnce i cukr a želírovací směs.
- Důkladně vše promíchejte.
- Džem vařte ještě asi 7 minut.
- Když je hotový, ještě horký ho nalijte do důkladně vymytých skleniček.
- Zavařte ho, otočte ho dnem vzhůru a takto ho nechte úplně vychladnout.
Vyzkoušejte i naše recepty z bezových květů. Najdete u nás inspiraci na med, sirup i džem.