Domácí smažené koule s medem

Domácí smažené koule s medem

Tyto sladké medové kuličky patří mezi nejoblíbenější indické dezerty a je často označován jako „indické koblihy“. Tato lahodná pochoutka se skládá z měkkých, v ústech se rozplývajících smažených koblížků, které se tradičně připravují ze sušeného mléka, a poté se nechávají přes noc namáčet v cukrovém sirupu.

Co budeme potřebovat

Na sirup

  1. 4 zelené lusky kardamomu (nebo 4 lžičky kardamomového prášku)
  2. 600 g moučkového cukru
  3. Špetka šafránu
  4. 2 lžičky růžové vody
  5. 2 lžičky nasekaných pistácií

Na kuličky

  1. 6 zelených lusků kardamomu (nebo 6 lžiček prášku)
  2. Lička moučkového cukru
  3. 100 g sušeného plnotučného mléka
  4. 40 g hladké mouky
  5. ½ lžičky prášku do pečiva
  6. 50 g ghí (nebo změklého másla)
  7. Olej na smažení
  8. Lžíce přírodního bílého jogurtu
  9. Šťávu z 1 citronu
  10. 4-5 lžic plnotučného mléka
  11. Slunečnicový olej

Postup

  1. Na sirup si v hrnci na mírnou teplotu zahřejeme kardamom, cukr a 500 ml
  2. Vodu nenecháme vařit, dokud se cukr nerozpustí
  3. Vaříme 10 minut, a poté sundáme z plotny a dáme vychladnout stranou
  4. Postupně přidáváme růžovou vodu, šafrán, dokud nezískáme jemně ochucený sirup
  5. Na kuličky si smícháme rozdrcený kardamom a cukru
  6. Sušené mléko, mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme směs kardamomu a cukru
  7. Vetřeme 50 g ghí nebo másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku
  8. Přidáme jogurt, citronovou šťávu a tolik mléka, aby vzniklo vláčné těsto
  9. Ruce si potřeme trochou slunečnicového oleje a z malých porcí těsta tvarujte kuličky velikosti asi 3 centimetrů
  10. Sirup zahříváme, dokud se nedosáhne bodu k varu, poté teplo vypneme teplo a hrnec se sirupem přikryjeme pokličkou
  11. Ve vysokém hrnci si rozehřeje mole na smažení
  12. Kuličky smažíme po dávkách na střední teplotu po dobu 5-7 minut, dokud nebudou rovnoměrné osmažené a tmavě hnědé
  13. Vyjmeme je z hrnce a poté je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
  14. Medové kuličky přidáme do teplého sirupu a nechte 2-3 hodiny, nejlépe přes noc namáčet
  15. Před podáváním kuličky v medu prohřejeme a podáváme je horké posypané pistáciemi

Medu říkáte ano, ale jste spíše tým masožroutů než dortožroutů?
Tak se pusťte do našich dalších receptů s medem, kde najdete i varianty na slané pokrmy. Upečte si třeba tyto žebra na medu!

Medem nasáklé kuličky usmažené v oleji a posypané pistáciemi.
Zdroj: whiskaffair.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.