Tyto sladké medové kuličky patří mezi nejoblíbenější indické dezerty a je často označován jako „indické koblihy“. Tato lahodná pochoutka se skládá z měkkých, v ústech se rozplývajících smažených koblížků, které se tradičně připravují ze sušeného mléka, a poté se nechávají přes noc namáčet v cukrovém sirupu.
Co budeme potřebovat
Na sirup
- 4 zelené lusky kardamomu (nebo 4 lžičky kardamomového prášku)
- 600 g moučkového cukru
- Špetka šafránu
- 2 lžičky růžové vody
- 2 lžičky nasekaných pistácií
Na kuličky
- 6 zelených lusků kardamomu (nebo 6 lžiček prášku)
- Lička moučkového cukru
- 100 g sušeného plnotučného mléka
- 40 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 50 g ghí (nebo změklého másla)
- Olej na smažení
- Lžíce přírodního bílého jogurtu
- Šťávu z 1 citronu
- 4-5 lžic plnotučného mléka
- Slunečnicový olej
Postup
- Na sirup si v hrnci na mírnou teplotu zahřejeme kardamom, cukr a 500 ml
- Vodu nenecháme vařit, dokud se cukr nerozpustí
- Vaříme 10 minut, a poté sundáme z plotny a dáme vychladnout stranou
- Postupně přidáváme růžovou vodu, šafrán, dokud nezískáme jemně ochucený sirup
- Na kuličky si smícháme rozdrcený kardamom a cukru
- Sušené mléko, mouku a prášek do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme směs kardamomu a cukru
- Vetřeme 50 g ghí nebo másla, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku
- Přidáme jogurt, citronovou šťávu a tolik mléka, aby vzniklo vláčné těsto
- Ruce si potřeme trochou slunečnicového oleje a z malých porcí těsta tvarujte kuličky velikosti asi 3 centimetrů
- Sirup zahříváme, dokud se nedosáhne bodu k varu, poté teplo vypneme teplo a hrnec se sirupem přikryjeme pokličkou
- Ve vysokém hrnci si rozehřeje mole na smažení
- Kuličky smažíme po dávkách na střední teplotu po dobu 5-7 minut, dokud nebudou rovnoměrné osmažené a tmavě hnědé
- Vyjmeme je z hrnce a poté je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
- Medové kuličky přidáme do teplého sirupu a nechte 2-3 hodiny, nejlépe přes noc namáčet
- Před podáváním kuličky v medu prohřejeme a podáváme je horké posypané pistáciemi
Medu říkáte ano, ale jste spíše tým masožroutů než dortožroutů?
Tak se pusťte do našich dalších receptů s medem, kde najdete i varianty na slané pokrmy. Upečte si třeba tyto žebra na medu!