Vše, co si člověk doma vyrobí, chutná mnohonásobně lépe, než to kupované. V tomto receptu vám poradíme, jak si tuto pochoutku vyrobit hned třemi různými způsoby. Použití takto sušené zeleniny je všestranné, hodí se například pro recepty na pizzu.
Ingredience:
- 3 a 1/2 kg pevných zralých rajčat
- 2 čajové lžičky soli
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
Postup:
- Rajčata rozpůlíme podélně, vyřízneme tvrdou část a v případě, že jsou hodně velká, nakrájíme je ještě na stejně velké čtvrtky.
- Odstraníme veškerá zrníčka, aniž bychom vyškrábali dužinu. Rajčata rozložíme na plochu a v misce si smícháme bazalku, oregano, tymián i sůl. Touto směsí posypeme rovnoměrně všechna rajčata.
Sušíme v troubě:
- Na sušení v troubě rozprostřeme rajčata do pečící formy a dáme péct na 75 stupňů cca 3 hodiny. Dvířka trouby necháme pootevřená asi na 15 cm, aby mohla z trouby unikat přebytečná vlhkost.
- Po 3 hodinách rajčata otočíme a špachtlí je lehce zmáčkneme. Sušíme dál, přičemž každou hodinu otáčíme a vždy jemně zmáčkneme.
- Jakmile budou rajčata při stisknutí úplně suchá, je hotovo. Pak už jen stačí nechat zcela vychladnout a uložit do dózy.
Sušení v sušičce na ovoce a zeleninu:
- Rajčata naskládáme nakrájenou stranou nahoru na jednotlivá patra sušičky a nastavíme teplotu cca na 60°C.
- Sušíme 4 až 5 hodin a poté rajčata otočíme, zmáčkneme tukou nebo špachtlí a sušíme dál. Po 2 hodinách znovu otočíme, zmáčkneme a pokračujeme v sušení.
- Otáčíme a sušíme, dokud nejsou rajčata zcela suchá.
Sušení na slunci:
- Sušit je možné jen v horkém počasí, když je nízká vlhkost.
- Připravíme si mělké dřevěné podnosy, na jejichž dno rozprostřeme nylonovou síťovinu.
- Poklademe rajčaty řezanou stranou dolů a zakryjeme ochrannou síťovinou nebo plátnem.
- Umístíme na přímé slunce, aby byly podnosy na vyvýšeném místě, pod kterým bude cirkulovat vzduch.
- Jakmile uplyne 1 a 1/2 dne, rajčata otočíme řeznou stranou nahoru, aby by ni šlo přímé slunce a opět necháme sušit.
- Celkem trvá usušení na přímém slunce 3 dny, přičemž po západu slunce či při zhoršeném počasí je nutné podnosy odklidit na bezpečné místo, kde nenavlhnou nebo dokonce nezmoknou.
Tip: Na sušení rajčat v troubě je nejlepší skleněné nebo porcelánové nádobí. Nikdy nepoužíváme hliníkovou fólii a hliníkové plechy, protože kyselina obsažená v rajčatech bude s tímto kovem reagovat.