Domácí sušená rajčata

Domácí sušená rajčata

Vše, co si člověk doma vyrobí, chutná mnohonásobně lépe, než to kupované. V tomto receptu vám poradíme, jak si tuto pochoutku vyrobit hned třemi různými způsoby. Použití takto sušené zeleniny je všestranné, hodí se například pro recepty na pizzu.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 kg pevných zralých rajčat
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu

Postup:

  • Rajčata rozpůlíme podélně, vyřízneme tvrdou část a v případě, že jsou hodně velká, nakrájíme je ještě na stejně velké čtvrtky.
  • Odstraníme veškerá zrníčka, aniž bychom vyškrábali dužinu. Rajčata rozložíme na plochu a v misce si smícháme bazalku, oregano, tymián i sůl. Touto směsí posypeme rovnoměrně všechna rajčata.

Sušíme v troubě:

  • Na sušení v troubě rozprostřeme rajčata do pečící formy a dáme péct na 75 stupňů cca 3 hodiny. Dvířka trouby necháme pootevřená asi na 15 cm, aby mohla z trouby unikat přebytečná vlhkost.
  • Po 3 hodinách rajčata otočíme a špachtlí je lehce zmáčkneme. Sušíme dál, přičemž každou hodinu otáčíme a vždy jemně zmáčkneme.
  • Jakmile budou rajčata při stisknutí úplně suchá, je hotovo. Pak už jen stačí nechat zcela vychladnout a uložit do dózy.

Sušení v sušičce na ovoce a zeleninu:

  • Rajčata naskládáme nakrájenou stranou nahoru na jednotlivá patra sušičky a nastavíme teplotu cca na 60°C.
  • Sušíme 4 až 5 hodin a poté rajčata otočíme, zmáčkneme tukou nebo špachtlí a sušíme dál. Po 2 hodinách znovu otočíme, zmáčkneme a pokračujeme v sušení.
  • Otáčíme a sušíme, dokud nejsou rajčata zcela suchá.

Sušení na slunci:

  • Sušit je možné jen v horkém počasí, když je nízká vlhkost.
  • Připravíme si mělké dřevěné podnosy, na jejichž dno rozprostřeme nylonovou síťovinu.
  • Poklademe rajčaty řezanou stranou dolů a zakryjeme ochrannou síťovinou nebo plátnem.
  • Umístíme na přímé slunce, aby byly podnosy na vyvýšeném místě, pod kterým bude cirkulovat vzduch.
  • Jakmile uplyne 1 a 1/2 dne, rajčata otočíme řeznou stranou nahoru, aby by ni šlo přímé slunce a opět necháme sušit.
  • Celkem trvá usušení na přímém slunce 3 dny, přičemž po západu slunce či při zhoršeném počasí je nutné podnosy odklidit na bezpečné místo, kde nenavlhnou nebo dokonce nezmoknou.

Tip: Na sušení rajčat v troubě je nejlepší skleněné nebo porcelánové nádobí. Nikdy nepoužíváme hliníkovou fólii a hliníkové plechy, protože kyselina obsažená v rajčatech bude s tímto kovem reagovat.

Luxusní rajčata sušená třemi různými způsoby.
Zdroj: https://www.food.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.