Není nic lepšího než domácí koláč vyrobený z domácího těsta! Phyllo těsto, jak zní jeho originální název v řečtině znamená list nebo plát a používá se k jak při pečení sladkých, tak slaných koláčů či dezertů.
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- Lžíce červeného vinného octa
- Lžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Ve velké míse si smícháme mouku a sůl
- Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme ocet a olivový olej
- V kuchyňském robotu za pomoci hnětacího nástavce těsto propracujeme 10–15 sekund
- Nejprve přidáme 130 ml vody a míchejte, dokud mouka neabsorbuje veškerou vodu
- Po chvíli míchání by se z těsta měla stát pružná koule
- Dokonalé těsto by mělo být měkké, tvárné a hladké
- Pokud se těsto stále rozpadá, musíme přidat ještě trochu vody
- Přidáme jen několik kapek vody a chvíli mícháme
- Zkontrolujeme konzistenci těsta a v případě potřeby přidáme ještě několik kapek vody
- V případě, že přidáme více vody, než je potřeba, těsto bude lepkavé
- To můžeme spravit přidáním další mouky (přidáváme jí po lžičkách)
- Až budeme s konzistencí těsta spokojeni, těsto nakrájíme na kuličky a lehce je potřeme olivovým olejem, zabalíme do plastové fólie
- Těsto necháme 45-60 minut odpočívat
- Odpočinek je nezbytný, aby těsto změklo a dalo se s ním snadno pracovat
- S takto připraveným těstem můžeme začít připravovat naši domácí baklavu
V závislosti na druhu mouky a různých dalších faktorech může těsto potřebovat trochu více nebo méně vody, než vyžaduje tento recept. Tajemství výroby dokonalého domácího těsta na baklavu je množství vody, které použijete.